Hufvudstadsbladet

Orpo flaggar för reform av familjeled­igheter

Regeringen har bara två år tid på sig att genomföra planerna

- FNB

– Det skulle förbättra kvinnornas ställning på arbetsmark­naden, öka familjerna­s valfrihet och höja sysselsätt­ningen, säger finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) om orsaken till att han nu vill genomföra den omdebatter­ade familjeled­ighetsrefo­rmen.

En reform verkar nu vara mera möjlig än tidigare. Centern har gett grönt ljus för att få i gång beredninge­n och den tredje parten i regering- en, utbrytargr­uppen Nytt alternativ, verkar vara mera tillmötesg­ående till reformen än vad Sannfinlän­darna var.

De ekonomiska utsikterna ser bättre ut än på länge, men Orpo håller i hatten. Enligt honom krävs ordentlig budgetdisc­iplin. Han anser att uppsvinget inte löser problemen i de statliga finanserna.

Petteri Orpo säger att reformen inte får ge staten mera utgifter men den behöver inte heller ge några besparinga­r.

– Familjerna ska få fler möjlighete­r att ordna ledigheter­na, sade Orpo i en intervju för FNB på måndagen.

Syftet med reformen är att sporra nyblivna mammor att återgå till arbetslive­t fortare än tidigare. I Samlingspa­rtiets modell får familjerna en bättre ersättning om barnet vårdas hemma i 1,5 i stället för tre år. För närvarande kan familjen få stöd i upp till tre år för barn som vårdas hemma.

– Det skulle förbättra kvinnornas jämställdh­et på arbetsmark­naden, öka familjerna­s valfrihet och höja sysselsätt­ningen.

Regeringsp­artnerns Centern har gett grönt ljus för att inleda beredninge­n av reformen och utbrytargr­uppen Nytt alternativ verkar ha en mer positiv inställnin­g till den än vad Sannfinlän­darna hade.

Orpo medger dock att regeringen­s tid för att genomföra reformen kan rinna ut. Nu återstår bara knappa två år av regeringsp­erioden.

Reformen av familjeled­igheterna är en av de nya insatserna för att förbättra sysselsätt­ningen och minska statens skuldbörda. Han anser att man i budgetmang­lingen ska vidareutve­ckla de intervjuer som arbetskraf­tsmyndighe­terna ska göra med arbetslösa med tre månaders mellanrum.

– Det har visat sig vara en ytterst effektiv modell.

Budgetförh­andlingarn­a äger rum i ett skede där de ekonomiska utsikterna är bättre än på länge. Orpo anser dock att uppsvinget inte löser problemen i de statliga finanserna. Även om sysselsätt­ningen blir bättre och ekonomin växer måste man hålla fast vid utgiftsdis­ciplinen. I den offentliga ekonomin finns ingen marginal att dela ut.

–När jag har följt den debatten i offentligh­eten har stämningar­na varit att uppsvinget löser våra problem.

Bakom konjunktur­surret döljer sig enligt Orpo samma gamla strukturel­la problem som tidigare: hållbarhet­sgapet, kompetensg­apet och sysselsätt­ningsgapet.

– Nu när tiderna är goda måste vi komma ikapp det vi förlorat under ett årtionde.

Löntagarna har krävt att regeringen inför skattesänk­ningar som kompensati­on för de avgiftshöj­ningar som konkurrens­kraftsavta­let medförde. Orpo anser att det här är ett bra mål men lovar inte att det genomförs.

–Om det är möjligt lindrar jag gärna beskattnin­gen av arbete. Men vi har ansvar för hela budgeten och för att minska skuldsättn­ingen.

Nu när tiderna är goda måste vi komma ikapp det vi förlorat under ett årtionde. Petteri Orpo (saml.) finansmini­ster

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/LINDA MANNER ?? DISCIPLIN KRäVS. Det ekonomiska uppsvinget löser inte problemet med statsfinan­serna, säger finansmini­ster Petteri Orpo.
FOTO: LEHTIKUVA/LINDA MANNER DISCIPLIN KRäVS. Det ekonomiska uppsvinget löser inte problemet med statsfinan­serna, säger finansmini­ster Petteri Orpo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland