Hufvudstadsbladet

”Betyg är inte godtycklig­a

-

– de skyddar mot godtycke. Vetenskapl­iga fakta är inte en fråga om åsikt. Arbete och flit ska belönas i skolan.

Tobias Pettersson försvarar betygen i skolan på sidan 4

●●Förändring­ar i skolvärlde­n väcker alltid känslor, eftersom var och en har så starka personliga minnen från sin egen skoltid, mentala avtryck som följer med i vuxen ålder. Den nya läroplanen, som nu stegvis införs också i de högre årskursern­a, uppmuntrar skolorna till en mer mångsidig bedömning av eleverna, där vitsord inte längre är lika viktiga.

Planen skrotar inte betygen, men dess introdukti­on har skapat en livlig debatt om betygen alls behövs. Samhället förändras, och skolan måste reagera på det.

För en som gått i skola under 1990- och 2000-talet var det ändå lite överraskan­de att höra hur också lärare i tv- och radiodebat­ter talar för att slopa betygen. Ett av huvudargum­enten lyder så här: en sifferbedö­mning ger inte en rättvis bild av elevens kunnande. Betyget är bara lärarens åsikt om hur eleven presterat.

Sant, en människas kunskaper kan omöjligt komprimera­s i en enda siffra som fastslås av någon annan. Men i ivern att avskaffa betyg och vitsord i skriftliga prov finns en hotfull ingrediens, som för tankarna till vår tids växande förakt för kunskap och allmänbild­ning. Allt oftare suddas gränsen mellan åsikter och fakta ut. Därför, i fejknyhete­rnas tider, några ord till vitsordens försvar.

Sifferbedö­mningen i så kallade läseämnen är inte godtycklig, utan grundar sig på fastställd­a inlärnings­mål. Ett skriftligt prov kan i själva verket erbjuda eleven ett fenomenalt skydd just mot andras godtycke. Eleven får ostört visa vad hen verkligen kan, svart på vitt. Social press från kamrater, eller dålig kontakt med läraren, finns inte i samma mån i själva provsituat­ionen. Den som kan saker och gjort sina läxor, men kanske varit för blyg för att öppna munnen, eller rädd för att få på käften efter lektionen, kan nu visa vad hen går för.

Ett gott vitsord i provet är bästa möjliga försvar mot subjektiv bedömning. Ingen kan bortse från en tia i provet.

En stor del av den konkreta kunskapen om världen omkring oss har ingenting att göra med lärarens åsikt om eleven. Vietnams huvudstad heter till exempel inte Kartago, Joseph Goebbels upptäckte inte penicillin­et och uran är inte en central del av fotosyntes­en. Det heter inte ”flera hobbyn”, utan ”flera hobbyer”. De här är inga åsiktsfråg­or som kan tolkas på olika sätt, de är inga alternativ­a fakta, utan frågor där ett svar är fel och ett annat är rätt.

Har man inte inhämtat den här typen av kunskap så ska man få lägre betyg än den som ansträngt sig för att göra det. Ett ärligt arbete ska ge utdelning i skolan.

Invändning­en lyder ofta att detalj- och utantillku­nskap är onödig då det viktigaste i dagens samhälle är att kunna söka fram den informatio­n man behöver, inte att lagra den i hjärnan. I klartext betyder denna självständ­iga research vanligen att man skriver in det man vill veta mer om i Googles sökmotor, trycker på ”sök” och läser en ofta robotövers­att text.

Problemet är bara att man inte kan googla sådant vars existens man är ovetande om. Om man aldrig har lärt sig om Berlinmure­n, hur ska man då komma på tanken att googla dess fall?

● I stället för betyg uppmuntrar den nya läroplanen till muntlig bedömning av elevens inlärning. Men är det verkligen så mycket bättre? Om någonting är godtycklig­t så är det väl muntliga, subjektiva bedömninga­r av elevens allmänna färdighete­r och beteende?

I diskussion­en framhålls också att ett dåligt vitsord blir en negativ upplevelse som sänker elevens motivation. Kan det inte vara precis tvärtom? Att använda sig själv som referenspu­nkt här är förstås vanskligt, men för mig var ett lågt betyg i ett prov den bästa tänkbara motivation­en för att anstränga mig mer nästa gång. Jag önskar i efterhand att sifferbedö­mningen hade varit strängare och inletts tidigare.

Den nya läroplanen ger också eleven ett större ansvar för sin egen inlärning, bland annat genom betoningen på självbedöm­ning. Det ställer rätt höga krav på exempelvis en elvaårings egen motivation. Räcker självbedöm­ning till som morot för att lära sig om Golfströmm­ens inverkan på Nordens klimat eller tyskans starka verb?

● Sifferbety­g är ju mer en piska än en morot, lyder ett av motargumen­ten. Men är det då så illa att någon gång få ett sämre betyg? Ett lägre betyg i fysik betyder ju inte på något sätt att eleven är en dålig människa, vilket man gärna kan betona för både elever och föräldrar. Det ger bara en fingervisn­ing om att elevens styrkor kanske ligger på andra håll.

Det är inte alls så dumt att upptäcka en sådan sak i ett någorlunda tidigt skede. Om

man till exempel inte har någon som helst fallenhet för bildkonst eller matematik är det bra att märka det så att man inte gör utbildning­soch yrkesval utifrån sina vänners eller föräldrars påverkan – val som man kanske sedan får ångra.

● Mest absurt i fjolårets radio- och tv-debatter om läroplanen var ändå argumentet att skolan inte ska vara en plats där eleven ska behöva anstränga sig för att göra sitt bästa, alltså inte ska behöva kämpa för sina betyg. I mina öron låter det som rena rappakalja­n. Vad är det över huvud taget för idé att göra någonting om man inte är beredd att anstränga sig för att göra det bra? Är det en filosofi man vill att eleven ska ta med sig i sitt vuxna liv?

Det är riskabelt att i tidig ålder lära sig att man kommer undan utan att bemöda sig. Senare i livet gör man sällan det (även om undantag naturligtv­is finns). Men då är det är svårt att ta igen skadan.

För att sammanfatt­a: betyg är inte godtycklig­a – de skyddar mot godtycke. Vetenskapl­iga fakta är inte en fråga om åsikt. Arbete och flit ska belönas.

Bedömninge­n vinner på att bli mer mångsidig, men behåll betygen. Och betona gärna för eleven att siffror bara är ett av många sätt att mäta kunskap och att ett lägre betyg inte på något sätt gör eleven till en sämre människa.

Har man inte inhämtat den här typen av kunskap så ska man få lägre betyg än den som ansträngt sig för att göra det. Ett ärligt arbete ska ge utdelning i skolan.

 ?? TOBIAS PETTERSON ??
TOBIAS PETTERSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland