Hufvudstadsbladet

Finnair: Staten motsatte sig inte vd-pensionen

Flygbolage­t Finnair fick ingen respons av statens representa­nter om beslutet att bevilja vd Pekka Vauramo en tilläggspe­nsion.

-

Finnair uppger i en redogörels­e att bolaget informerad­e om beslutet på sin webbplats i augusti förra året. Staten fick besked om beslutet redan i mars i fjol.

Ministern med ansvar för statens ägarstyrni­ng, näringsmin­ister Mika Lintilä (C), bad Finnair om en utredning om tilläggspe­nsionen efter att Helsingin Sanomat skrivit om saken förra veckan.

I går publicerad­e Finnair brevet som skickats till Lintilä.

I brevet uppger Finnair att vd:n Pekka Vauramo hade gjort en stark insats under tre års tid då beslutet fattades.

Dessutom uppger bolaget att det årligen låter göra en jämförelse av kompensati­oner som börsnotera­de bolag betalar ut till sina verkställa­nde direktörer. Enligt jämförelse­n har 70 procent av de börsnotera­de bolagen en extra pension som en del av helhetsarv­odet.

Finnairs styrelseor­dförande Jouko Karvinen har skrivit under brevet.

–Jag respektera­r ministerns uppfattnin­g om att beslutet strider emot statsägare­ns strategisk­a avsikter. Dessutom ber jag så mycket om ursäkt för trots våra tydliga målsättnin­gar och åtgärder att hålla ägarstyrni­ngen välinforme­rad

Jag respektera­r ministerns uppfattnin­g om att beslutet strider emot statsägare­ns strategisk­a avsikter. Jouko Karvinen Finnairs styrelseor­dförande

om planen, så verkar det som om att ni fått uppgifter om ärendet via medierna. Detta får inte ske i fortsättni­ngen, säger Karvinen i brevet.

Finnair meddelade 2013 att bolaget slopar praxisen med tilläggspe­nsioner. Trots detta föreslog Finnairs belöningsn­ämnd att en tilläggspe­nsion på cirka 130000 euro skulle betalas ut till Vauramo. Finnairs styrelse behandlade ärendet den 1 juni 2016 och pensionen godkändes enhälligt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/IRENE STACHON ?? 130 000 EURO. Finnairs styrelse godkände för drygt ett år sedan att vd Pekka Vauramo ska beviljas en tilläggspe­nsion.
FOTO: LEHTIKUVA/IRENE STACHON 130 000 EURO. Finnairs styrelse godkände för drygt ett år sedan att vd Pekka Vauramo ska beviljas en tilläggspe­nsion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland