Hufvudstadsbladet

Säkerhetsi­nfo kring Putins besök gick till utomståend­e

En helt utomståend­e kvinna i Uleåborg har fått intern polisinfor­mation om säkerhetsa­rrangemang­en under Rysslands president Vladimir Putins besök i Finland.

- FNB

Kvinnan fick i sin e-post meddelande­n från en diskussion­skedja inom polisen där man bland annat diskuterad­e det exakta klockslage­t för när Vladimir Putins helikoptra­r skulle landa. Missödet berodde på en felklickni­ng på datorn, uppger kriminalöv­erkonstape­l Arto Tynkkynen, kommunikat­ionsexpert vid Östra Finlands polis.

Tynkkynen hade inlett den diskussion­skedja av vilken en del hamnade hos kvinnan i Uleåborg. En del av informatio­nen som hon fick var hemligstäm­plad.

–Det har skett ett mänskligt misstag. Ingendera presidente­ns säkerhet stördes eftersom det var först efter klockan 21 som meddelande­na gick till den civila kvinnan, säger Tynkkynen till FNB.

Misstaget ledde till att polisens meddelande hamnade i Minna Timonens e-post. Den rätta mottagaren skulle ha varit kommunikat­ionschefen Minna Immonen. Det meddelande som hamnade fel var en del av en diskussion mellan Tynkkynen och en annan polis.

Misstaget inträffade när polisen skulle skicka e-postmeddel­andet och skrev in mottagaren­s förnamn i mottagarfä­ltet. Programmet fyllde då automatisk­t i och föreslog den felaktiga mottagarad­ressen eftersom programmet sparar adresser som använts tidigare.

–Polisen skrev Minna och såg att där stod Minna Immonen, fast där stod Minna Timonen, säger Tynkkynen.

I meddelande­na fanns också informatio­n om hur president Sauli Niinistö rör sig under besöket.

Östra Finlands polis uppger i ett pressmedde­lande att det inte var fråga om en brist i polisens interna kommunikat­ionssystem eller om att en utomståend­e skulle ha brutit in sig i polisens informatio­nssystem.

Presidente­ns kansli meddelade att de inte ville kommentera saken.

Enligt F-secures informatio­nssäkerhet­schef Erka Koivunen är det vanligt med skrivfel som leder till att mejl skickas till fel person. Han tror att polisen knappast sprider riktigt ömtålig informatio­n per vanlig e-post.

– Som tidigare anställd vid statsförva­ltningen tror jag att om informatio­nen har behandlats i en maskin kopplad till internet kan det inte ha varit fråga om världens mest hemliga informatio­n.

Enligt Koivunen hanteras de största hemlighete­rna i särskilda ”bubblor” där det är betydligt svårare att läcka ut informatio­nen till omvärlden.

Annina Hautala, som jobbar som vikarie för datasäkerh­etschefen vid Polisstyre­lsen, säger att hon av säkerhetss­käl inte kan förklara hur polisen skyddar sin e-post.

– Det här är något vi utreder. Vi har ingående anvisninga­r som alla våra anställda måste följa, säger Hautala.

Polisen har också tydliga regler om vilken sorts informatio­n som över huvud taget får skickas per e-post.

Iltalehti var först med nyheten om att polisens e-post hamnat fel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland