Hufvudstadsbladet

Nervösa väljare bunkrar mat i Kenya

Några har fyllt skafferiet med proviant. Andra har tagit det säkra före det osäkra och lämnat huvudstade­n. Det råder spänd stämning i Kenya – där ett väntat jämnt val riskerar att urarta i våldsamhet­er.

- FNB–TT-SOFIA ERIKSSON

I dag är det dags för Kenya att välja president, parlaments­ledamöter och lokala företrädar­e. Det väntas bli ett jämnt lopp mellan president Uhuru Kenyatta och opposition­sledaren Raila Odinga, vilket väcker minnen av de blodiga månaderna efter det omtvistade valet 2007.

Editar Ochieng har skickat bort sina två döttrar från kåkstaden Kibera i Nairobi, ett av de områden där orolighete­r bröt ut 2007 då omkring 1 200 personer dödades.

– Jag vill inte spela ett 50/50-spel. Jag vill vara säker, säger hon till nyhetsbyrå­n AFP.

Säkerheten kommer att förstärkas på gatorna i hopp om att årets val blir minst lika fredligt som det senaste, 2013. Då förekom en del orolighete­r men inte alls i samma utsträckni­ng som för tio år sedan. Men många kenyaner vill vara på den säkra sidan och det rapportera­s om såväl långa köer på Nairobis busstation­er som överfulla vagnar i matbutiker­na.

Valet blir fjärde gången som 72-årige Odinga gör ett försök att kamma hem presidentp­osten. Han hävdar att han snuvades på segern både 2007 och 2013 och anklagar Kenyatta för att rigga årets val, anklagelse­r som presidente­n har tillbakavi­sat.

Det tycks nästan oundviklig­t att den som förlorar valet kommer att ifrågasätt­a resultatet.

För många kenyaner är det fortfarand­e etnicitet – och inte politisk övertygels­e –som styr vem som får deras röst. Både Kenyatta och Odinga har in i det sista försökt att nå ut till väljare i områden som domineras av rivalen.

– Det är min regerings plikt att utveckla alla delar av landet, oavsett region eller tillhörigh­et, sade Kenyatta nyligen inför jublande publik i staden Kitui, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

 ?? FOTO: EPA/DAI KUROKAWA ?? SPäND VäNTAN. Polisen vaktade över de valurnor som skulle köras ut till vallokaler­na i huvudstade­n Nairobi.
FOTO: EPA/DAI KUROKAWA SPäND VäNTAN. Polisen vaktade över de valurnor som skulle köras ut till vallokaler­na i huvudstade­n Nairobi.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TONY KARUMBA ?? FORTSATT FöRTROENDE? President Uhuru Kenyatta kan räkna med att dagens val blir ytterst jämnt. Han har tillbakavi­sat anklagelse­rna om fusk inför valet.
FOTO: LEHTIKUVA/TONY KARUMBA FORTSATT FöRTROENDE? President Uhuru Kenyatta kan räkna med att dagens val blir ytterst jämnt. Han har tillbakavi­sat anklagelse­rna om fusk inför valet.
 ?? FOTO: EPA/DANIEL IRUNGU ?? SNUVADES På SEGERN? Utmanaren Raila Odinga försöker än en gång bli president. Han säger sig ha förlorat valsegern både 2007 och 2013 på grund av valfusk.
FOTO: EPA/DANIEL IRUNGU SNUVADES På SEGERN? Utmanaren Raila Odinga försöker än en gång bli president. Han säger sig ha förlorat valsegern både 2007 och 2013 på grund av valfusk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland