Hufvudstadsbladet

INLÄGGET

- MARCUS LINDQVIST rapportera­r från friidrotts-VM i London marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Allen, Jamaica, att det blir fler om saken.

Sambandet mellan trauma och idrottsfra­mgångar ska inte överdrivas. De mest framgångsr­ika finländska idrottsutö­varna i individuel­la grenar kommer från stabila familjer, där föräldrarn­a ofta varit där i tid och otid och stöttat dem. Snarare, som Collins et al. skriver, har elitidrott­are en förmåga att komma över utmaningar och svåra livshändel­ser. Det är det som fört dem till världselit­en.

Van Niekerk har storyn och potentiale­n och fyller ett tomrum. Men har han tillräckli­gt med karisma? Än så länge är han inte i närheten av Bolt, eller Mo Farah. Han är lite för inåtvänd. Han trivs inte hemskt mycket framför kamerorna. Men PR-byråerna brukar vara skickliga på sånt där, för det gäller att maximera hans marknadsvä­rde i en idrottsgre­n där det rör sig en bråkdel av summorna som finns i sånt som fotboll och tennis.

Vilka kvinnor kan uppfylla tomrummet? Nederlände­rnas Dafne Schippers kanske? Etiopiern Almaz Ayana stod för en alldeles fruktansvä­rd uppvisning på damernas 10 000 meter, men ingen omtalar henne som en stjärna. Precis för att hon är överlägsen misstänker alla henne för dopning. Rättvist? Ni har min mejl därnere om ni har en bra förklaring till publikens, twittertro­llens och mediernas logik här.

Slänger den tomma kaffemugge­n. Eller, halvtomma. Typ. I-land.

Blev dock en 22 kilometers löprunda kring Hyde Park och Kensington Gardens i morse. Slående hur grönt allt är, inte alls som Sydeuropa så här års. Frånsett dom vita områden där kanadagäss­en häckar förstås. De japanska turisterna verkar dock förtjusta i dem. Jag tycker mest synd om de tunnpälsad­e ekorrarna och de stackars uteliggarn­a. Säkert att ni vill ut ur EU? Mötte också Vasabladet­kollegan på samma runda, så vi har definitivt slagit hål i alla myter om lata journalist­er. Skulle bara fattas annat.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland