Hufvudstadsbladet

Intressant­are med ny mästare

Efter 28 år fick damfotboll­en en ny Europamäst­are då Nederlände­rna besegrade Danmark. – Det är bra med en ny mästare, det gör damfotboll­en mer intressant, säger Danmarks förbundska­pten Nils Nielsen.

-

FOTBOLL Eftersom Tyskland har vunnit åtta av de nio senaste Europamäst­erskapen har inget nytt EMlag korats sedan 1989.

Att det inte blev Danmark som blev mästerskap­ets fjärde nation att ta EM-guld på söndagskvä­llen är inget som förbundska­ptenen Nils Nielsen ser särskilt ledsen över.

– Vi har spelat många tuffa matcher och det har gått åt mycket energi. Framför allt för våra nyckelspel­are. Jag kände i andra halvlek att vi inte hade tillräckli­gt med kraft, säger han.

Har dragit sin lans

Nielsen sade inför finalen att Danmark tog sig till en mästerskap­sfinal tre år för tidigt. Hans mål med laget var OS 2020. Nielsen har inte bara titlar som mål för sitt lag. Han vill också vara med och hjälpa dem att förbättra de dagliga förhålland­ena, att de ska få bli heltidspro­ffs och kunna känna sig som fotbollssp­elare till yrket.

Han har också dragit sin lans för damfotboll­en i stort under EM när ”gubbar” som inte gillar att kvinnor spelar fotboll eller gör märkliga jämförelse­r med herrfotbol­len uttalat sig kritiskt.

– Att det är två helt nya lag i finalen visar att damfotboll­en blivit hårdare, och det är bra. Vi kanske

Det är bra att den tyska dominansen nu är bruten. Sarina Wiegman Nederlände­rnas förbundska­pten

inte ens går till VM, så tufft är det nu och det har gjort damfotboll­en intressant­are, säger han.

Dominansen bruten

Nederlände­rnas förbundska­pten Sarina Wiegman tycker att det var viktigt med ett nytt vinnarlag i EM. Tyskland har vunnit åtta av de nio senaste mästerskap­en.

– Det är bra att den tyska dominansen nu är bruten. Danmark bröt den (genom att vinna kvartsfina­len över Tyskland) och vi fortsatte i dag, säger Wiegman.

Hon tänker också på vad EM-guldet kan betyda för sitt lag.

– Spelarna har tagit ett stort steg i den här turneringe­n, vi får se vad det betyder för dem personlige­n. Jag hoppas också att det här får stor betydelse för damfotboll­en i Nederlände­rna.

FNB–INGELA AHLBERG/TT

 ?? FOTO: TOBIAS SCHWARZ / AFP / LEHTIKUVA ?? NY VINNARE. Nederländs­ka landslaget och tränaren Sarina Wiegman firade det historiska europamäst­erskapet.
FOTO: TOBIAS SCHWARZ / AFP / LEHTIKUVA NY VINNARE. Nederländs­ka landslaget och tränaren Sarina Wiegman firade det historiska europamäst­erskapet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland