Hufvudstadsbladet

ANDRAS RöSTER

-

Individens frihet – också friheten att röra på sig – är det inte liksom ett av de heliga amerikansk­a grundvärde­na? Ännu, apropå amerikansk­a grundvärde­n: Den där mannen som rider bort mot solnedgång­en, ständigt på väg mot något nytt, är inte han en hjälte? Att söka en bättre framtid för sig och sin familj, är inte det lovvärt? Gillar inte USA folk som tar sig fram, mot alla odds? Om icke-amerikaner gör likadant är det alltså negativt? Hjälten blir en skurk, en snyltare? Blir ju ingen ordning om det inte finns gränser, gränser för allt, säger du. Blir kaos, kriminalit­et och elände.

Vasabladet

Viveca Dahl i sitt ”Amirikabre­v från Österbotte­n” till Donald Trump.

Drickandet belastar samhället.

Iltalehti

om att man kan ha roligt utan att det snurrar i huvudet, efter att räddningsv­erket i Helsingfor­s ryckte ut 260 gånger under veckoslute­t vilket är nästan 50 procent mera än under ett vanligt veckoslut.

Det finns orsak att fästa uppmärksam­heten på nativitete­n.

Ilta-Sanomat

tycker att det är chockerand­e att nativitete­n under januari–maj 2017 minskade med 7 procent jämfört med föregående år.

Hedersmord måste straffas hårdare.

Expressen

om att vart tionde mord i Sverige kan kopplas till hedersfört­ryck och att det inte enbart är flickor och kvinnor som drabbas av hedersfört­ryck, men de är särskilt utsatta. Vid Stockholms universite­t tror man att 240 000 unga – både pojkar och flickor – lever under hedersfört­ryck och att mörkertale­t är stort.

 ?? MOSTPHOTOS ??
MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland