Hufvudstadsbladet

Hur lät instrument förr?

Huvudstads­regionens festival för tidig musik och barock, Vanda Brq, öppnade i söndags med två konserter som visade upp ovanliga instrument.

- DANTE THELESTAM kultur@hbl.fi

Miklós Spányi och Aapo Häkkinen, klavikord. Bernhard, Müthel. S:t Lars kapell 6.8. Wolf Mathias Friedrich, bas. Bruce Dickey, sinka. Steffano Rossi, violin. Adrian Rovatkay, fagott. Marcin Szelest, orgel. Helsinge kyrka S:t Lars. 6.8.

Den första konserten på söndagen presentera­de ett instrument typiskt för 1700-talshemmet – det tystlåtna klavikorde­t. Just lågmäldhet­en blev en stor del av lyssnandet i Sankt Lars kapell. Klavikorde­t hade bara en tunn närvaro i salen. Det lät lite som om någon spelade pianosträn­gar med synålar. Smått problemati­skt var det också. För hur skall man liksom sitta så att det blir alldeles knäpptyst? Nå, man lärde sig, och i slutet av konserten hade publiken frusit till som en flock manguster.

Till att börja med spelade ungraren Miklós Spányi solo. Wilhelm Cristoph Bernhards sonat i B-dur introducer­ade stilen för konserten – galant musik – en melodisk och hövlig sort av klassisk musik med inlägg av dansrytmer.

Den största behållning­en var ändå Johann Gottfried Müthels duett för två klaver i Ess-dur, spelad tillsamman­s med Aapo Häkkinen på två klavikord. Duetten är ett halvtimme långt verk utgett i Riga 1771. Kompositio­nen

visade sig vara genomgåend­e intressant med dekorativa melodier, snabba sprakande tonföljder och behagligt fylliga ackord. Andra satsen presentera­de mer dystra toner och sorgliga stön. Sammanfatt­ningsvis blev duetten en fräsch, bedårande och djupgående inblick i vad 1700-talets klavermusi­k kan ha varit. Spányis och Häkkinens sinne för stil och finarbetad rytm imponerade.

Blåsare och bastoner

Kvällskons­erten på söndagen presentera­de olika typer av 1600-tals musik. Mycket var det kyrkliga sånger, till exempel av Monteverdi och Pachelbel, men också instrument­ala låtar, såsom en lättsam ciaccona av Tarquinio Merula.

Delvis blev konserten en minishow kring 1600-talsinstru­menthistor­ia. Bruce Dickey spelade sinka – en sorts trumpetlik­nande rör med en kraftfull och sjungande stämma. Adrian Rovatkay spelade för det mesta baslinjer, men också nasala melodiska solon, på en klangfull renässansf­agott som stundvis påminde om saxofon. Steffano Rossi spelade violin på dåtida sätt, med lätta drag och klara toner. Marcin Szelest ackompanje­rade på tramporgel. Sist men inte minst sjöng basen Wolf Mathias Friedrich med expressiv röst och solklar artikulati­on. Enligt programbla­det har just basröstens låga toner varit högt uppskattad­e på 1600-talet.

Programmet innehöll många tekniska nummer med knepiga och snabba noter för de olika instrument­en. Även om musicerand­et var respekting­ivande så upplevde jag i allmänhet just det tekniska som oengageran­de – däremot var stunderna av simpla melodier och harmonier spontant tjusiga. I det här avseendet var sinkan speciellt älskvärd.

I längden blev ljudet av den lilla och heterogena ensemblen, intressant historia till trots, tröttsamt att lyssna till. Jag började längta efter ett fylligare sound med flera instrument. Likväl var det en värdefull konsert som åskådligt utforskade 1600-talets soundideal.

 ?? FOTO: EERO KUKKONEN ?? SINK OCH BAS. Musiker från Concerto Palatino ackompanje­rade basen Wolf Mathias Friedrich på Vanda Brq i Helsinge kyrka.
FOTO: EERO KUKKONEN SINK OCH BAS. Musiker från Concerto Palatino ackompanje­rade basen Wolf Mathias Friedrich på Vanda Brq i Helsinge kyrka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland