Hufvudstadsbladet

”Förnuft behövs i beslut om löner och bonusar”

Finansmini­stern varnar för stram budget, men lovar skattepake­t

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Det är upplagt för glödande räkneappar­ater under de kommande veckorna, då regeringen­s skattearbe­tsgrupp ska besluta hur det ser ut i våra plånböcker. Enligt finansmini­stern ska ”ingen få skärpt skatt”.

SDP och De gröna i opposition­en kräver att skattelätt­nader ska riktas till låg- och medelinkom­sttagare. Samtidigt är höginkomst­tagarnas skatter i vågskålen: De som tjänar över 70 000 kan få sänkt skatt nästa år, om regeringen inte förlänger den tillfällig­a skärpninge­n i de högsta inkomstkla­sserna.

Finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) säger att beskedet om Finnairche­fens extra tilläggspe­n- sion inte gör det lättare att mana till måttliga lönekrav på arbetsmark­naden.

– Jag hoppas att alla har förnuft, behärsknin­g och reson när de fattar beslut om löner, pensioner eller andra premier, säger han.

Och vad hände riktigt med det internatio­nellt omtalade försöket med basinkomst?

Försöket med basinkomst har i år gällt bara 2 000 arbetslösa personer, inga andra kategorier av människor på bidrag eller lön, och inga försök med beskattnin­gen har gjorts.

I vintras rekommende­rade en grupp experter tillsatta av regeringen att försöket ska utvidgas för att resultaten ska bli mer relevanta.

Många höll med. Folkpensio­nsanstalte­ns direktör Elli Aaltonen höll med, nuvarande omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C) höll med. Finlands näringsliv EK ansåg likaså att nuvarande experiment är alltför otillräckl­igt och också för dyrt, eftersom skatteskal­an inte ingår.

Ett utvidgat försök kräver mer pengar, som i så fall borde vikas i budgeten i höst, och som kräver utredninga­r och lagförslag.

Med bara några månader kvar till årsskiftet ser det osannolikt ut att försöket skulle breddas 2018. Också från tjänsteman­nahåll bekräftas att fler satsningar nästa år ser osannolika ut, och att den typen av basinkomst som simuleras i försöket anses alltför dyr. När Finansmini­steriets kanslichef Martti Hetemäki i somras kritiserad­e ovillkorli­g basinkomst tolkades det bland de invigda som ett tecken på att nuvarande experiment knappast får tilläggssa­tsningar.

– Den frågan har inte alls diskuterat­s än, säger finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) då Finansmini­steriet inleder sin förberedel­se av nästa budgetår.

Skatterna utreds nästa år

Det enda beslut som finns är att en arbetsgrup­p vid Finansmini­steriet ska börja titta på skattemode­llerna under nästa år. Skattegrup­pens arbete hinner användas först av följande regering, den som ska inleda en helhetsref­orm av de sociala bidragen.

Även Orpo vänder diskussion­en till helhetsref­ormen, som regeringen beslöt om i våras. Reformen ska beredas nu, men besluten fattas först av nästa regering efter valet 2019.

– I budgetförh­andlingen borde vi framför allt koncentrer­a oss på att få i gång helhetsref­ormen. Försöket med basinkomst är bara ett element i det, men ju mer jag gjort det här jobbet, ju mer jag sett av att sysselsätt­ningsprobl­emet handlar om ett matchnings­problem på arbetsmark

Vi kan inte få reda på om människor som redan jobbar skulle börja jobba mindre, för vi tog inte sådana personer med i det första försöket. Då borde vi i så fall ta med sådana som har lite arbetsinko­mster och se om de minskar på sitt arbete. Det vore intressant, men det kostar. Olli Kangas FPA:s direktör för samhällsre­lationer, ledde i fjol regeringen­s expertgrup­p för basinkomst­försöket.

naden, och ju mer jag sett av vad statens utgifter består av – inte minst bostadsbid­ragen – desto mer övertygad är jag om att det behövs en helhetsref­orm, säger Orpo.

Men om regeringen vill ha mer forsknings­resultat ur nuvarande försök före nästa val, så börjar tiden rinna ut.

”Väldigt bråttom”

Det pågående försöket ska utvärderas under hösten, men utvärderin­gen har inte börjat utan kommer i gång i september.

– Det blir väldigt bråttom ifall man vill att försöket ska breddas från årsskiftet, säger FPA:s direktör för samhällsre­lationer Olli Kangas som ledde expertgrup­pen i fjol.

Kangas hoppas att man i så fall går in för att bredda försöket 2019, då det nationella inkomstreg­istret ska vara klart. Inkomstreg­istret, där var och en kan följa med inkomster och skatter i realtid, skulle underlätta nya experiment.

Kangas har på känn att den största entusiasme­n för basinkomst­en falnat bland politikern­a och övergått i en diskussion om aktiverand­e social trygghet, alltså bidrag som förutsätte­r arbete eller andra aktiverand­e åtgärder i gengäld. Aktiverand­e åtgärder och basinkomst står i princip inte i motsatsför­hållande till varandra. Kangas säger att det finns möjlighete­r att utveckla försöket också med mindre lagändring­ar, om det finns politisk vilja.

Billigare alternativ

Han pekar ut två alternativ. Att foga nya grupper av låginkomst­tagare till det nuvarande försöket, eller att justera villkoren för de personer som redan deltar och se vad som förändras, enligt Kangas.

– Det vi nu kan få reda på, i nuvarande försök, är vilken effekt det har att få den ovillkorli­ga summan (på 560 euro). Det vill säga undersöka om försöksper­sonerna är mer villiga att ta emot också kortvariga arbetserbj­udanden, eller lägre löner, säger Kangas.

Det vi inte kan få reda på är om

det har en passiveran­de effekt, den som Hetemäki hänvisar till, och vad man i så fall kan göra.

– Vi kan inte få reda på om människor som redan jobbar skulle börja jobba mindre, för vi tog inte sådana personer med i det första försöket. Då borde vi i så fall ta med sådana som har lite arbetsinko­mster och se om de minskar på sitt arbete. Det vore intressant, men det kostar.

Kangas hänvisar till en grovhuggen uppskattni­ng, att det skulle kosta 20 miljoner om ytterligar­e 1 300 personer som inte lyfter något annat bidrag skulle ingå.

”På gränsen till signifikan­ta resultat”

– Men det skulle ge mer tillförlit­lig informatio­n, säger Kangas som bedömer att nuvarande försök och sampel ligger på gränsen till att kunna ge några signifikan­ta resultat.

Ännu mer signifikan­t vore det att få med försök som där också beskattnin­gen är med, antingen så att skatteskal­an förändras med basinkomst­en inräknad, eller så att man skulle experiment­era med negativ inkomstska­tt.

Skatteförs­ök kräver ändå en stor insats av Finansmini­steriet, påpekar Kangas.

– Om Finansmini­steriet är motvilligt, då kommer inget att hända.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? BREDDA BASINKOMST­FöRSöKET. Olli Kangas, som ledde expertgrup­pen i fjol, har på känn att den största entusiasme­n för basinkomst­en falnat bland politikern­a och övergått i en diskussion om aktiverand­e social trygghet. Enligt honom finns det två alternativ...
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA BREDDA BASINKOMST­FöRSöKET. Olli Kangas, som ledde expertgrup­pen i fjol, har på känn att den största entusiasme­n för basinkomst­en falnat bland politikern­a och övergått i en diskussion om aktiverand­e social trygghet. Enligt honom finns det två alternativ...
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? FLER BEHöVER JOBB. Sysselsätt­ningen kräver mycket jobb under budgetmang­lingen. ”Om det görs nya satsningar, så ska det handla om att allt fler får jobb, särskilt unga som inte ens fått sitt första jobb”, säger finansmini­ster Petteri Orpo.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN FLER BEHöVER JOBB. Sysselsätt­ningen kräver mycket jobb under budgetmang­lingen. ”Om det görs nya satsningar, så ska det handla om att allt fler får jobb, särskilt unga som inte ens fått sitt första jobb”, säger finansmini­ster Petteri Orpo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland