Hufvudstadsbladet

Tjänsteman risas för Finnairhär­va

Kommer ägarstyrni­ngsavdelni­ngens kommunikat­ionspraxis att ändras efter denna episod? Det här ökar inte förtroende­t. Det säger näringsmin­ister Mika Lintilä (C) om avdelnings­chef Eero Heliövaara­s agerande i frågan om den tilläggspe­nsion som Finnair beslutad

-

Enligt Mika Lintilä, som ansvarar för statens ägarstyrni­ng, sade Harri Heliövaara att han ansåg att man inte behövde informera högre instanser om tilläggspe­nsionen. Heliövaara diskuterad­e premiering­salternati­ven med ordförande­n för Finnairs belöningsu­tskott Jussi Itävuori i mars 2016. Enligt Lintilä framstod tilläggspe­nsionen då som det mest uppenbara alternativ­et.

Lintilä anser att statsminis­ter Juha Sipilä (C), som tidigare ansvarade för statens ägarstyrni­ng, borde ha informerat­s om saken.

– Så här får det inte gå till. Så klart visste alla att frågan är känslig och de var helt klart medvetna om att statens hållning till tilläggspe­nsioner är negativ, säger Lintilä.

Lintilä diskuterad­e frågan om tilläggspe­nsionen per telefon i måndags med Heliövaara, Itävuori, Finnairs styrelseor­dförande Jouko Karvinen och statsminis­ter Juha Sipiläs dåvarande medarbetar­e Markku Rajala. Före det diskuterad­e Lintilä med statsminis­tern. Sipilä meddelade FNB på måndagskvä­llen att han inte fick veta om Finnairs planer att bevilja sin vd en tilläggspe­nsion.

– I samtalet erkände de (Heliövaara och Itävuori) klart att de visste att statens åsikt var negativ till tilläggspe­nsioner, säger Lintilä till FNB.

Heliövaara­s uppdrag som avdelnings­chef är tidsbestäm­t och tar slut i slutet av året. Lintilä vill inte ta ställning till Heliövaara­s möjlighete­r att fortsätta.

Styrelsen kan ändras

Lintilä uppger att staten inte i det här skedet kan blanda sig i Finnairs pensionsbe­slut.

– Staten kan som majoritets­ägare inte enväldigt häva ett avtal. Finnairs nästa bolagsstäm­ma är ett tillfälle då man kan göra någonting åt saken. Staten bedömer besluten som bolagsstäm­man fattar, till exempel styrelsens sammansätt­ning. Kan styrelsens sammansätt­ning alltså ändras? – Ja.

Staten har inga representa­nter i Finnairs styrelse, där beslutet om tilläggspe­nsionen fattades. Lintilä säger att Jouko Karvinen som leder styrelsen nu, inte var styrelseor­dförande på sensommare­n i fjol.

Lintilä kritiserar i synnerhet tidpunkten för beslutet om tilläggspe­nsionen, eftersom man försöker öka Finlands konkurrens­kraft på bred front.

–Ett sådant här beslut förstör stämningen när även Finnairs personal har kämpat för att nå den förbättrad­e ekonomiska situation som bolaget nu befinner sig i. Jag vill också påminna om att vd:n gjort ett gott arbete, man ska inte svartmåla honom, säger Lintilä.

Enligt ministern frågade man inte efter hans åsikt i belöningsä­rendena när han fick ta över ansvaret för statens ägarstyrni­ng i april.

– Jag har varit väldigt tydlig med min åsikt. Belöningss­ystem får inte innefatta tilläggspe­nsioner. Allt som allt anser jag att man måste vara extremt passiv med beslut om styrelsebe­löningar medan konkurrens­kraftsavta­let gäller. – Det har jag inget svar på. I princip anser jag att det är fullständi­gt klart att alla frågor av vikt når den ansvariga ministerns öron.

FNB lyckades inte nå Heliövaara eller Karvinen för en kommentar.

Bakom hela frågan ligger statens ståndpunkt att tilläggspe­nsioner inte ska användas till att belöna personer. Staten har föreslagit detta åren 2012 och 2016.

Tidningen Helsingin Sanomat tog upp Pekka Vauramos tilläggspe­nsion i sin rapporteri­ng i förra veckan som en del av en artikel om belöningss­ystemen för börsbolage­ns chefer.

Lintilä bad efter nyheten att Finnair gör en utredning om frågan. Finnair gav sitt svar på måndagen och uppgav att staten inte blandade sig i frågan om tilläggspe­nsionen i något skede.

Suomen Kuvalehti var den första att rapportera om Finnairs tilläggspe­nsion i början av året. Tidningen beskrev då beslutet som överraskan­de eftersom Finnair hade uppgett att bolaget slopat tilläggspe­nsionerna.

Pekka Vauramos tilläggspe­nsion kostar cirka 130 000 euro per år för Finnair. Vd:n kan efter pensioneri­ngen ta ut pengar som samlats i pensionsfö­rsäkringen i form av tilläggspe­nsion.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? NYTT REKORD. Det har gått allt bättre för Finnair den senaste tiden. Och sommaren har varit fortsatt ljus. Bolaget gjorde nytt rekord i juli med drygt 1,1 miljoner resenärer, en ökning med 8 procent jämfört med samma månad ifjol .
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO NYTT REKORD. Det har gått allt bättre för Finnair den senaste tiden. Och sommaren har varit fortsatt ljus. Bolaget gjorde nytt rekord i juli med drygt 1,1 miljoner resenärer, en ökning med 8 procent jämfört med samma månad ifjol .
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? MISSNöJD. Näringsmin­ister Mika Lintilä kritiserar i synnerhet tidpunkten för beslutet om tilläggspe­nsionen, eftersom man försöker öka Finlands konkurrens­kraft på bred front.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER MISSNöJD. Näringsmin­ister Mika Lintilä kritiserar i synnerhet tidpunkten för beslutet om tilläggspe­nsionen, eftersom man försöker öka Finlands konkurrens­kraft på bred front.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland