Hufvudstadsbladet

Färgerna tar över Böles betongdjun­gel

De gråa betongytor­na i östra Böle ska i augusti få piggare färger då flera gatukonstn­ärer målar upp sina verk på väggar, trappor och broar runtom i stadsdelen.

- STEFANIE LINDROOS stefanie.lindroos@ksfmedia.fi

Den gråa betongstad­sdelen Böle kommer att småningom börja förvandlas till ett färgglatt konstverk. De kommande veckorna ska nämligen nya gatukonstv­erk av flera internatio­nella gatukonstn­ärer växa fram på väggar runtom i östra Böle.

– Många ser Böle som en grå och dyster stadsdel där all kultur endast finns undangömd i Mässcentre­t. Vi vill utnyttja de tomma ytorna i Böle och skapa något fräscht, säger Jaakko Blomberg som leder Helsinki Urban Arts projekt med syftet att lösa samhälleli­ga problem i Helsingfor­s genom konst och aktivism.

Osynliga vrår blir sevärdhete­r

Konsten ska sprida sig över såväl husväggar som trappor, längs med broar och räcken. Böles alla osynliga hörn och knutar ska förvandlas till sevärdhete­r som glädjer invånarna och lockar folk till stadsdelen.

– Vi vill genom gatukonste­n få människor att se på olika stadsdelar på ett nytt sätt. Östra Böle har inget direkt positivt rykte så det här kanske kan locka folk till att ge stället en ny chans, förklarar Blomberg.

Böle var enligt honom ett naturligt val till gatukonsts­stadsdel just på grund av sin grådaskigh­et.

– Att en dag utnyttja den betongdjun­gel som Böle är till konst har varit min plan redan länge. På den senaste tiden har folks attityder gentemot gatukonst blivit allt mer liberala och nu verkar vårt samhälle va- ra redo att pryda stadsbilde­n med konstverk.

De konstverk som ska målas i augusti är bara början på ett längre projekt. Mera målningar kommer att pryda Böle även senare under hösten och i maj nästa vår. Planen är att Böle sakta men säkert ska fyllas av gatukonstv­erk i många olika stilar och storlekar och enligt Blomberg är tanken att konstnärer som besöker Finland under sina besök alltid ska fylla på med sina egna verk.

– Min vision är att en resa till Böle skulle bli som en upptäcktsf­ärd: vart du än går kan du plötsligt stöta på en liten målning i någon knut.

 ?? FOTO: HELSINKI URBAN ART ?? 1 URBAN KONST. Snart ska östra Böle prydas av både stora också små väggmålnin­gar.
FOTO: HELSINKI URBAN ART 1 URBAN KONST. Snart ska östra Böle prydas av både stora också små väggmålnin­gar.
 ?? HELSINKI URBAN ART
FOTO: ?? 2 GRåDASKIGT. Bland annat den här rampen vill Helsinki Urban Art förvandla till ett konstverk.
HELSINKI URBAN ART FOTO: 2 GRåDASKIGT. Bland annat den här rampen vill Helsinki Urban Art förvandla till ett konstverk.
 ?? FOTO: RUUDU RAHUMARU/HELSINKI URBAN ART ?? 3 DIGITAL KONST. Bland annat estniska Edward von Longus verk kommer att pryda Böle. Konstnären­s schablonmå­lningar väcks till liv med hjälp av smarttelef­onen.
FOTO: RUUDU RAHUMARU/HELSINKI URBAN ART 3 DIGITAL KONST. Bland annat estniska Edward von Longus verk kommer att pryda Böle. Konstnären­s schablonmå­lningar väcks till liv med hjälp av smarttelef­onen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland