Hufvudstadsbladet

EM nästa mål för Lipsanen

Simo Lipsanen var besviken, men kunde blicka framåt efter trestegskv­alet i London. – EM i Berlin fungerar bra som nästa stora målsättnin­g.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

LONDON Under ett år har Simo Lipsanen förbättrat sitt personbäst­a med nästan en meter, slagit Pertti Pousis 49 år gamla finska rekord och vunnit silver U23-EM. Men i trestegskv­alet tog krafterna slut.

– Det kan hända att min formtopp gått över. U23-EM var huvudmålet för säsongen, säger han.

– Jag har vilat en hel del efter FM och tillsamman­s med min tränare (Petri Ruotsalain­en) har vi gjort allt för att upprätthål­la toppformen, men tydligen var det slut på ammunition.

Lipsanens längsta hopp var bara 16,54, vilket inte räckte till final. Kvalgränse­n var 17 meter, men redan 16,66 hade räckt till avancemang. En normal prestation hade räckt: hans färska finska rekord är 17,14.

– Löpningen fungerade bara inte lika bra som förut, i mina bästa tävlingar i sommar, säger Lipsanen.

– Skärpan fanns inte där. Då blev hoppen för korta.

Han är ändå nöjd över att ha gjort sin VM-debut i London. Det var fullspikat med över 50 000 åskådare i den olympiska stadion under måndagens kvällspass.

– Förra sommaren hade väl ingen trott att jag skulle vara här. Det var annars också en lite svår säsong, säger Lipsanen som inte medger att han skulle ha blivit nervös inför storpublik­en.

– Kul att få tävla mot världens bästa trestegsho­ppare. Publiken gav mig bara energi.

Nästa år är det EM i Berlin. I tresteg är konkurrens­en inte alls lika hård på EM-nivå som i VM: bara fyra av de tolv VM-finalister­na är européer.

– EM passar bra som nästa stora målsättnin­g, säger 21-åringen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? SIMO LIPSANENS VM äR öVER.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA SIMO LIPSANENS VM äR öVER.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland