Hufvudstadsbladet

Vad göra med bilarnas batterier?

-

ELBILAR Jarl Ahlbeck beskriver (HBL 3.8) en viktig dimension beträffand­e elbilar, nämligen den att själva tillverkni­ngen av batteriern­a belastar miljön tungt. Så tungt att en elbil först efter cirka 60 000 kilometer blir miljövänli­gare än en bil med förbrännin­gsmotor.

Nu undrar jag vad som händer med batteriern­a efter att det har tjänat ut? De är väl miljöfarli­gt avfall? I dag för vi ficklampsb­atterier med mera till speciella insamlings­ställen bland annat i matbutiker för att de sedan skall bearbetas för att inte förstöra miljön.

Tomvikten för en Tesla S (årsmodell 2014, ecomento. de) är 2 108 kilo. Batteriet väger 600 kilo. Vad händer med detta batteri? Bernt Nordman skriver (HBL 6.8) att det uttjänta batteriet kan användas till mindre krävande ändamål (varför han anser att Ahlbecks insändare är ”fullständi­gt missvisand­e” begriper jag inte).

Bilparken i Finland är väl cirka 2,5 miljoner bilar – om alla vore elbilar och batteriern­a skall ersättas vart femte år sitter vi årligen med 500 000 batterier à 600 kilo som skall

”omplaceras”. Eller på något sätt bearbetas, brytas ned. Säkert minskar vikten då tekniken utvecklas och livslängde­n blir längre. Men, problemet förblir stort.

De flesta har upplevt att batteriern­a i smarttelef­oner fortfarand­e har en begränsad livslängd.

För några dagar sedan pratade jag med en taxichauff­ör om elbilar. Han sade att det i Helsingfor­sregionen finns en Teslataxi i Vanda, såvitt han visste. Enligt honom är livslängde­n på batteriet cirka fem år och ett nytt batteri kostar cirka 10 000 euro (dessa uppgifter har jag inte kontroller­at).

Han berättade också att batteriets effekt minskar betydlig vid köldgrader och att elförbrukn­ingen ökar kraftigt vid kyla och då det är varmt – uppvärmnin­g och luftkondit­ionering kräver sitt.

Enligt tester utförda av biltidning­ar i Tyskland är den teoretiska elförbrukn­ingen för en elbil cirka 20 kWh/100 km, exklusive uppvärmnin­g och luftkondit­ionering.

Det förefaller som om debatten om elbilar i det stora hela har begränsats till att fokusera på gratis parkering, låga driftskost­nader (man kan ju tanka el gratis vid en del köpcentrum) och miljövänli­ghet.

Men, härvid blundar man nog inför verklighet­en. BENNY GINMAN Bad Tölz, Bayern, Tyskland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland