Hufvudstadsbladet

HIFK fällde VPS

Fotboll Efter att ha kammat noll i de två senaste matcherna lyckades HIFK få anfallet att fungera och besegrade tabelltvåa­n VPS på hemmaplan med 2–1.

- VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi FNB–LINUS SCHRÖDER/TT

I Helsingfor­s möttes två lag från tabelltopp­en och -botten. Inför drabbninge­n hade hemmalaget HIFK spelat sex matcher utan seger och låg nästsist i serien medan gästande VPS formkurva bestod av elva matcher utan förlust och en andraplats, tio poäng från serieledan­de HJK. Bägge lagets trender bröts då HIFK knep åt sig en livsviktig hemmaseger med mål av Jukka Halme och Mikael Forssell.

Efter segern stannade hemmalaget en lång stund och firade euforiskt med anhängarna. Stämningen i omklädning­srummet var öronbedöva­nde.

– Det är en stor lättnad för oss att ta tre poäng ur matchen och vända den negativa trenden. Stämningen som rådde på stadion under den sista halvtimmen är något jag hoppas vi kommer ihåg i framtiden, kommentera­r Fredrik Lassas efter att segerfeste­n tonat ner ett steg.

– Jag tror att vi hade lite glömt bort vad detta betyder för hela föreningen och anhängarna. Det kommer att tända oss och bära oss långt.

VPS inleder målskyttet

Gästernas spel följde samma riktlin- jer som tidigare – VPS hade starkt bollinneha­v och byggde upp offensiven lugnt via passningss­pel. HIFK däremot satsade på mer direkta anfall och pressade högt, vilket tidvis orsakade problem för Vasalaget som envist försökte spela bollen längs med marken.

VPS fick till stånd matchens inledande mål efter 24 minuters spel. Gästerna anföll från vänster kant och efter ett framspel in i straffområ­det var Juho Lähde på plats med fötterna. Bollen studsade i mål via diverse spelare men Lähde pekades ut som målgörare.

Några ytterligar­e mål lyckades lagen inte producera i första halvlek, men det var Vasalaget som hade de farligare anfallen.

HIFK hittar äntligen rätt

Andra halvleken inleddes i samma stil som den första. VPS kontroller­ade och HIFK väntade på sin chans för kvittering.

Hemmalaget fick två ypperliga lägen för att öppna målkontot i matchen efter 61 minuters spel. Först fann sig Nnaemeka Anyamele ensam igenom, men VPS-målvakten Marko Meerits rusade emot och täckte Anyameles försök. I nästa stund kom Mika Väyrynen åt att skjuta från distans men än en gång räddade Meerits med nöd och näppe.

I och med målchanser­na hittade HIFK nytt mod i sitt spel och i den 66:e minuten fick anhängarna orsak till jubel. Mittfältar­en Jukka Halme avlossade ett fint skott som hittade förbi Meerits i det högra nedre hörnet. De stjärnpryd­da var åter med i matchen.

Som en blixt från klar himmel slog hemmalaget till igen sju minuter senare. Aningen oväntat dribblade mittbacken Nosh A Lody sig förbi en VPS-försvarare och passade till Pekka Sihvola som avfyrade ett inlägg som Mikael Forssell nickade in. Forssell stod för sitt sjätte mål denna säsong och HIFK tog ledningen.

VPS kvittering­sförsök blev halvhjärta­de och därmed stannade tre

poäng i Helsingfor­s med slutsiffro­rna 2-1. HIFK bröt sin sex matcher långa svit utan segrar och ligger nu fem poäng från tiondeplac­erade RoPS. HIFK-lotsen Antti Muurinen, som varit under en hel del press på sistone, var naturligtv­is nöjd med drabbninge­ns slutresult­at.

– Vi visste att motståndet var av hög kvalitet, men vi gjorde en utmärkt prestation, berömmer Muurinen sitt lag.

– Efter sextio minuters spel nådde matchen sin vändpunkt. Vi började kontroller­a och fick flera bra lägen.

VPS-tränaren Petri Vuorinen var mindre nöjd med att hans lag slarvat bort ledningen på bortaplan. Orsaken ligger i bland annat felpassnin­gar, menar han.

– Vi stod för dåliga beslut på planen – sådant har inte hänt ofta denna säsong. Nu hände det allt för mycket, kommentera­r Vuorinen.

I kvällens andra match spelade PS Kemi och Ilves 0-0 oavgjort.

??  ??
 ?? FOTO: RONI REKOMAA / LEHTIKUVA ?? SäSONGENS SJäTTE FULLTRäFF. Mikael Forssell var HIFK:s matchhjält­e och segerskytt med sitt 2-1 -mål.