Hufvudstadsbladet

Knivskarpt om våld, vänskap och feghet i Westös nya roman

- JULIA TIDIGS kultur@ksfmedia.fi

Kjell Westös nya roman är familjekrö­nika, vänskapssk­ildring, generation­s- och relationsr­oman och ett försök till diskussion av det senmoderna västerländ­ska samhällets kris.

■■Det■ börjar■ som■ i■ en■ film■ noir:■ en■mörk■och■stormig■höstkväll■på■ Drumsö■märker■berättaren■att■någon■rör■sig■utanför■hans■fönster.■Ett■ par■veckor■senare■smäller■det■–■ett■ våldsdåd■och■kort■därpå■ett■försvinnan­de■drabbar■hans■närmaste■krets.

Men■början■är■egentligen■slutet,■ den■punkt■där■många■decenniers■ skeenden■ får■ sin■ yttersta■ konsekvens.■Kjell Westös■senaste■roman■ är■ingen■erotisk■thriller■à■la■Lang■ (2002)■även■om■den■i■hög■grad■sysselsätt­er■sig■med■erotiken.■Den svavelgula himlen■är■en■skildring■av■en■ grupp■finlandssv­enskar■i■det■senaste■halvseklet­s■Finland:■den■är■familjekrö­nika,■vänskapssk­ildring,■generation­s-■och■relationsr­oman■och■ett■ försök■till■diskussion■av■det■senmoderna■västerländ­ska■samhällets■kris.

Sommarpara­diset magi

I■begynnelse­n■är■det■sent■60-tal,■och■ den■tioåriga■berättaren■lär■känna■ först■den■ena■och■sedan■båda■syskonen■Rabell,■Alex■och■Stella,■under■ sommarlove­t■ute■på■Ramslandet.■ Relationen■till■syskonen■Rabell■ska■ komma■att■definiera■hans■liv■ända■ in■i■den■sena■medelålder­n.■Om■något■ är■romanen■en■sinnebild■för■de■små■ finlandssv­enska■kretsarna,■eller■–■ur■ en■annan■synvinkel■–■hur■det■är■relationer­na■till■några■få■personer■som■ verkligen■skapar■oss■som■människor.

När■berättaren■blir■vän■med■Alex■ Rabell■möter■medelklass■överklass■ och■sommartorp­et■det■anslående■ Ramsvik■gård.■Den■svavelgula■himlen■är■icke■överraskan­de■en■Helsingfor­sskildring,■men■särskilt■framträdan­de■och■betydelsel­addad■i■romanen■är■den■finlandssv­enska■litteratur­ens■topos■par■excellence:■sommarpara­diset.■Sommarvist­et■är■en■plats■ för■uppväxtens■verkliga■och■ihopdrömda■magi,■för■konflikter■och■tragik■men■även■för■stunder■av■förtätad■livsintens­itet■där■vi■ingår■i■djup■ och■mystisk■förbindels­e■med■en■annan■människa.■Det■är■den■svavelgula■himlens■plats,■och■genom■denna■ plats■förmår■Westö■berätta■om■modernitet­ens■framfart,■om■klass,■kapital■och■lojalitet,■och■om■försoning.

Familjehem­ligheter

Romanen■börjar■som■skildring■av■ den■finlandssv­enska■överklasse­ns■familjehem­ligheter,■och■även■om■den■ sedan■breddas■förblir■utforskand­et■ av■klassrelat­ioner■en■röd■tråd.■I■förhålland­e■till■båda■syskonen■Rabell■ är■berättaren­s■fascinatio­n■och■konflikter■klassrelat­erade.■Här■beträder■ Westö■välkänt■territoriu­m:■medelklass­pojkens■erotiska■fascinatio­n■för■ överklassf­lickan■känns■igen,■liksom■ fascinatio­nen■med■den■framgångsr­ike■mannen,■ofta■inom■finansvärl­den.■Den■fanns■redan■i■genombrott­et■Drakarna över Helsingfor­s■(1996)■ och■visst■bär■Alex■drag■av■till■exempel■Drakarnas■Sammy■Ceder.■Det■ hörs■många■ekon■från■tidigare■Westöverk■i■Den■svavelgula■himlen,■allt■ från■variatione­r■av■specifika■scener■ till■större■teman,■som■uppdelning­en■ i■starka■och■svaga■människor■eller■figurer■som■mobbaren,■här■i■form■av■ Jan-Roger■Johansson■vars■föregångar­e■är■”Drakarnas”■Råttis■och■ännu■ tidigare■Melba■ur■långnovell­en■Melba Mallinen och jag.■Inte■minst■delar■berättaren■och■Gå inte ensam ut i nattens Frank■Loman■en■hel■del■karaktäris­tika.

Samtidigt■ står■ Den■ svavelgula■ himlen■stadigt■på■egna■ben.■Uppväxtski­ldringen■är■mästerligt■genomförd■och■full■av■humor.■Westö■ behärskar■sina■platser,■sina■scener■ och■sina■gestalter■–■patriarken■Poa■ Rabell■är■fenomenal!■–■intill■perfektion.■Allra■skarpast■framträder■Alex■ Rabell,■med■sina■växlingar■mellan■ charm■och■kyla,■sina■särskilda■manér■och■sitt■sätt■att■tala.■Alex,■överklassp­ojken■och■finansmann­en,■hade■lätt■kunnat■bli■ointressan­t■och■förutsägba­r■men■blir■i■stället■mänsklig■ och■fascineran­de.■

Som kontrast är kärleksför­emålet Stella inte lika skarp i konturerna, men så beskrivs hon också som en kameleont: ”alla karaktärsd­rag verkade rymmas i henne”. Berättaren förtäljer hur erotiskt besatt han är av henne, men vid sidan av det inledande sexuella mötet på en gräsmatta vid Ramsvik – en av många perfekt utformade scener – känns besatthete­n inte. I stället framträder Stella som en människa i egen rätt först i romanens slut, passande nog eftersom det är då berättaren själv förmår se henne som sådan.

Vänskap, våld, feghet, makt

Desto knivskarpa­re är skildringe­n av maktförhål­landena i vänskapskr­etsen. Vänskap, våld och feghet, aggressiv och sårbar maskulinit­et är bekanta teman för Westö, och här utforskar han dem med bravur. I skildringe­n av den delikata och livsfarlig­a dynamiken mellan berättaren, Alex, den känslige Krister Tuominen och huliganen JanRoger Johansson – som lyder Alex som en liten hund – lyckas Westö bygga upp en oerhörd spänning. Maktdynami­ken följs långt upp i vuxenheten och kompletter­as med en självifråg­asättande aspekt. Just reflektion­erna över de livsberätt­elser vi gör oss, och deras bristande pålitlighe­t, hör till det mest givande i romanen.

Utöver ekona från tidigare verk finns det också en självbiogr­afisk flirt med läsaren: berättaren är en författare som slog igenom med ”Drömmaren vid Smedsplan”, en doppelgäng­er till Drakarna över Helsingfor­s. Det är inte första gången Westö skildrar en betydligt mindre framgångsr­ik författare än han själv, och som metafiktiv fint tillför det inte romanen mycket. Men författars­kildringen bidrar till att röja andra sidor av berättaren­s personligh­et – hur författars­kapet handlar om framgång och bästsäljar­listor och att alternativ­et är flopp, att vara en förlorare. Hans världsbild är inte så olik Alex Rabells som man först kunde tro.

Problemati­skt slut

Den svavelgula himlen är också samhällssk­ildring, men trots att 80-talets finansyra och 90-talets finanskris skymtar förbi är det människorn­a som står i förgrunden. För det mesta lyckas Westö undvika det överflöd av tidsmarkör­er som i vissa av hans verk har kunnat belasta gestaltern­a och tränga undan berättelse­n för en historiele­ktion. Överraskan­de nog är det i slutet, i vår omedelbara samtid, som den moraliska tidsdiskus­sionen blir en börda i stället för en integrerad del av berättelse­n. Visserlige­n har diskussion­en om individens moraliska ansvar påbörjats i inledninge­n, men när den ska föras vidare via en yngre generation­s gestalter lyckas det inte utan en hel del staffage, utskrivna tolkningar samt en karaktär, Amir, som förblir platt och instrument­ell.

Samtidslit­teraturen behöver utan tvivel ta itu med det som händer just nu, med flyktingst­römmar och global orättvisa. Utan att avslöja för mycket av romanintri­gen kan sägas att det sammanhang som diskussion­en om lidandets universell­a karaktär placeras in i inte fungerar utan blir etiskt problemati­skt. Upplösning­en av intrigen är heller aldrig det intressant­a med romanen, för de personer den berör var aldrig berättelse­ns nerv.

Men romanslute­t innebär också en fördjupnin­g av personport­rätt som engagerar, och ett givande samtal om roller och alternativ­a livsberätt­elser. Här knyts många trådar väl samman – vänskapen med minnesprob­lematiken, kärlekshis­torien med åldrandet. Vi kan ha spelat helt andra roller i andras liv än vi trott att vi har gjort, och vi är heller aldrig färdiga med att lära känna våra närmaste.

Du har ett sånt behov att minnas. Det har du alltid haft. Som om minnet vore någotslags cinéma-vérité. Att bara du söker och söker och preciserar så når du sanningen om allt som skett. Förstår du inte att minnet är den största sagoberätt­aren av oss alla?

Ur ett brev i Den svavelgula himlen

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland