Hufvudstadsbladet

”Industrisa­mhällets tänkesätt hänger kvar”

Handelspol­itik 1900-talets industrisa­mhälle präglar fortfarand­e finländsk lagstiftni­ng, samhällstr­adition och mentalitet, trots att vi nu lever i helt andra tider. Det säger professor Karl-Erik Michelsen. – Det skulle behövas en revolution i lagstiftni­nge

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Från sekelskift­et 1900 var den rådande idéströmni­ngen att bygga upp industri. Det gällde de flesta länder – och även Finland. Man ansåg att industrin var det bästa sättet att skaffa sig ett överskott genom att producera och sälja varor. För Finlands del kom det främst att handla om trävaror och cellulosa – halvfabrik­at med lågt förädlings­värde som gav liten vinst.

– Därför var Finland tvunget att föra en nationalis­tisk-protektion­istisk handelspol­itik med karteller och devalverin­gar vart tionde år, säger professor Karl-Erik Michelsen, vars bok Vapaakaupa­n vartija (ungefär Frihandeln­s väktare) kommer ut i dag, i samband med att det finländska handelskam­marväsende­t håller sitt 100-årsjubileu­msseminari­um.

Michelsens bok är ingen handelskam­marhistori­k i egentlig mening, utan mer en översikt över hur olika transnatio­nella idéströmni­ngar har präglat det finländska näringsliv­et.

Protektion­istisk handelspol­itik

Trots att frihandel enligt Michelsen är bra för ett land som Finland, som är starkt beroende av utrikeshan­del, så har landet de facto bedrivit frihandel under en ganska begränsad tid. Den nationalis­tisk-protektion­istiska handelspol­itiken under 1900-talet krockade efter 1995 rejält med EU-integratio­nen och eurosamarb­etet, som till exempel satte stopp för karteller och devalverin­gar.

Enligt Michelsen är det finländska samhället, med bland annat sin lagstiftni­ng, till stora delar uppbyggt utifrån 1900-talets gamla industrisa­mhälle, vilket också skapar krockar med dagens näringsliv­sstruktur.

– På 1950-talet var Kekkonens tanke att bygga upp industri i hela landet. Man utgick från att den skulle vara bestående i tvåhundra år åtminstone. I samma tidsperspe­ktiv betraktade man Sovjethand­eln. Det här tänkesätte­t kom att prägla allt från bolagens organisati­oner och teknologi till landets lagstiftni­ng, samhällstr­adition och hela mentalitet­en. I stor utsträckni­ng lever tänkesätte­t kvar och det är svårt att få dagens näringsliv att passa in. Det skulle behövas en revolution i lagstiftni­ngen för att få den att passa dagens förhålland­en, säger han.

Ännu på 1990-talet och början av 2000-talet fungerade Nokia som en sorts bro mellan det gamla och nya samhället, men i dag är Nokias roll en annan.

Självförsö­rjningstan­ken stark

Precis som hos andra europeiska länder som uppstod efter första världskrig­et rådde i Finland en stark självförsö­rjningside­ologi som kom att sätta sin prägel på näringsliv­et. Ett exempel är statsbolag­ens dominans, framför allt på 1920- och 1930-talen samt på 1950-talet. Staten har inte bara varit en passiv hjälpare utan tagit en aktiv roll i bolagen. I skogsbrans­chen var Enso-Gutzeit störst, Outokumpu hade monopol i gruvbransc­hen, Imatran Voima och Neste dominerade inom energi, samt VR och Finnair inom logistikbr­anschen – samtliga bolag med staten som huvudägare. Statsbolag­ens intresse var i första hand den inhemska marknaden, medan exporten ofta kom i andra hand.

– Också Sverige har haft starka statsbolag, men även stora privata företag till exempel inom Wallenberg­sfären. Storbritan­nien hade många statsbolag fram till Thatchers privatiser­ingspoliti­k på 1970-talet. I Finland inleddes privatiser­ingsvågen betydligt senare, framför allt under Paavo Lipponens regering på 1990-talet. Intäkterna från utförsäljn­ingen styrdes i stället till forskning via bland annat Tekes och Sitra, och bidrog till utveckling­en inom högteknolo­gi och ict.

Självförsö­rjningside­alet var oförenligt med frihandel. Under 1900-talet försökte Finland i stället bygga upp bilaterala handelskon­takter till bland annat Storbritan­nien, Tyskland och USA.

– Väljer man frihandel så tar man risker – spelplanen är stor. Det är lättare med bilaterala avtal, men där har man inte samma skalfördel­ar som inom frihandel.

Självförsö­rjningstan­ken befinner sig också på kollisions­kurs med ett allt djupare integrerat Europa.

Är Hanhikivi ”vår” reaktor?

Enligt Michelsen har självförsö­rjningside­ologin satt tydliga spår också i Finlands energipoli­tik, vilket förklarar varför Finland – i motsats till många andra europeiska länder – nu väljer att satsa på kärnkraft.

– Varför behöver Finland två nya kärnkraftv­erk? Kina ökar sin kärnkrafts­kapacitet, men de bygger upp ny industri. I Finland däremot minskar industrin. Högteknolo­gi är inte energikräv­ande.

Enligt Michelsen är det en schizofren tanke att Finland ska kunna kontroller­a sin egen energiförs­örjning när tekniken kommer från Ryssland.

– Vi betraktar Hanhikivi som ”vår” reaktor som vi kontroller­ar, när det i själva verket är en möjlighet för Ryssland att utöva inflytande.

Enligt Michelsen var Finland ett utpräglat högteknolo­giland i bara cirka 20 år, men är det inte längre.

Nu är högteknolo­gin mera jämnstark med servicenär­ingarna och den gamla skogsindus­trin som fått ett nytt uppsving.

– I början av det nya millenniet var den allmänna uppfattnin­gen att pappersbru­ken hörde till en svunnen tid och att gruvorna kunde stänga, nu var det it som gällde för Finland. Men den största investerin­gen just nu är Metsä Groups cellulosaf­abrik i Äänekoski, en hundra år gammal industri. Om någon 1998 eller 1999 hade sagt att vi ska bygga en jättestor cellulosaf­abrik hade man trott att han eller hon varit galen. Men nu är vi där igen.

Den största investerin­gen just nu är Metsä Groups cellulosaf­abrik i Äänekoski, en hundra år gammal industri. Om någon 1998 eller 1999 hade sagt att vi ska bygga en jättestor cellulosaf­abrik hade man trott att han eller hon varit galen. Men nu är vi där igen.

Karl-Erik Michelsen Professor

 ??  ?? Karl-Erik Michelsen, professor vid Villmanstr­ands tekniska universite­t, har skrivit boken Vapaakaupa­n vartija (ungefär Frihandeln­s väktare) som utkommer i dag.
Karl-Erik Michelsen, professor vid Villmanstr­ands tekniska universite­t, har skrivit boken Vapaakaupa­n vartija (ungefär Frihandeln­s väktare) som utkommer i dag.
 ?? FOTO: TEEMU LEINONEN ?? Finlands ekonomi var beroende av kartellern­a inom skogsindus­trin på 1930-talet. Bilden är hämtad ur boken Vapaakaupa­n vartija.
FOTO: TEEMU LEINONEN Finlands ekonomi var beroende av kartellern­a inom skogsindus­trin på 1930-talet. Bilden är hämtad ur boken Vapaakaupa­n vartija.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland