Hufvudstadsbladet

Henriksson: Regeringen vill inte ta tjuren vid hornen

SFP:s partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson är inte särskilt förvånad över finansmini­ster Petteri Orpos (Saml) budgetförs­lag. Hon efterlyser större fokus på utbildning, sysselsätt­ning och för att minska inkomstkly­ftorna.

- FNB–SPT-JENNY BLOMQVIST

– Det här är en typisk budget för den här regeringen. En satsning på utbildning fattas helt, vilket är tråkigt. Det finns några småsummor, men de fungerar mest som plåster på såren. Det är tydligt att utbildning­en nedpriorit­eras, säger Anna-Maja Henriksson.

Henriksson gläds över att ekonomin håller på att komma på fötter och att skuldsättn­ingen bromsas. Regeringen lyfter upp sysselsätt­ning som ett centralt mål, men SFP anser att dagsläget kräver en betydligt högre växel.

– Det är i synnerhet viktigt att sysselsätt­a de unga, införa fler lokala avtal och avstå från behovspröv­ning för arbetstaga­re som inte kommer från EU-länder, men det lyste med sin frånvaro.

Henriksson tyckte inte att Orpo talade klarspråk gällande företagsst­öden, mer än att att man inte verkar lägga särskilt mycket krut på dem.

– Regeringen borde verkligen titta på företagsst­öden på allvar. Har man ett vinstdriva­nde företag, så borde man klara sig utan extrastöd. Det här gäller främst den större industrin.

Däremot stöder hon exportuppm­untrande stöd för små företag, som har svårt att komma in på marknaden.

Saknar familjefrå­gor och domstolsst­öd

Ett annat ärende som Henriksson anser att regeringen negligerar är familjeled­igheterna.

– Det är bra med lägre dagisavgif­ter, i synnerhet för låg- och medelinkom­sttagare, men det är en helt annan sak. SFP förespråka­r en kombinatio­n av att förnya familjeled­igheterna med fyratimmar­s avgiftsfri småbarnspe­dagogik för alla barn som har fyllt tre år. I budgetförs­la- get fanns ingen tillstymme­lse till någon liknande reform.

Regeringen beviljar tilläggsst­öd till försvarsma­kten och polisväsen­det, men Henriksson tycker också att domstolsvä­sendet borde få sin andel.

– Hela rättskedja­n borde förbättras. Rättegångs­tiderna är alltför långa.

Beskattnin­gen kommer att klarna under månadens sista dagar då det är dags för budgetmang­ling. Henriksson hoppas att regeringen landar rätt, så att det gynnar låg- och medelsinko­msttagare.

 ?? FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/TOR WENNSTRöM ?? –Regeringen borde verkligen titta på företagsst­öden på allvar. Har man ett vinstdriva­nde företag, så borde man klara sig utan extrastöd. Det här gäller främst den större industrin, säger Anna-Maja Henriksson.
FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/TOR WENNSTRöM –Regeringen borde verkligen titta på företagsst­öden på allvar. Har man ett vinstdriva­nde företag, så borde man klara sig utan extrastöd. Det här gäller främst den större industrin, säger Anna-Maja Henriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland