Hufvudstadsbladet

Pitkämäki osäker –fick bra råd av spjutlegen­den

Spjut Andreas Thorkildse­n skickade sms till Tero Pitkämäki inför VM i London.

- MARCUS LINDQVIST MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Tero Pitkämäki har anlänt till London – ett regnigt London. Finlands enda medaljhopp känner sig dock inte som någon stor frälsare.

– Finns ingen orsak att vara stor i mun, säger han.

Han blev sjuk efter Diamond League i Paris i början av juli. Sedan dess har han inte kastat längre än 82,80.

– Min spjutkastn­ing grundar sig till stor del på min fysiska prestation­sförmåga. Dålig fysik – dåliga resultat, säger Pitkämäki.

– Det skulle vara lättare att korrigera tekniken.

Thorkildse­n gav tips

Han fick ett bra tips av sin gamla rival och vän Andreas Thorkildse­n – två gånger OS-guldmedalj­ör och två gånger världsmäst­are. Ett enkelt råd.

– Andreas textade att jag ska sätta stödfoten i marken ordentligt. Han har rätt. Det är stödfoten som gett efter hela tiden på sistone, säger Pitkämäki.

– Löpningen fungerar i sig helt bra. Jag får bra ansats, men stödfoten håller inte.

Säsongen började helt lovande. I Vasa slungade han spjutet hela 88,27, med hjälp av lite medvind. I Paris gjorde han en stabil serie med ett kast som mätte 85,34.Men sedan blev han sjuk.

– Jag gjorde misstaget att träna fast jag inte hade återställt mig helt. Jag tänkte bara att förut har det gått att kasta 88 meter i feber, så en liten förkylning ska inte störa så mycket, säger Pitkämäki.

Resultatet: inte så bra. Formkurvan har pekat brant utför.

– Prestation­sförmågan rasade och fortsatte att rasa tills för ett par veckor sedan, säger Pitkämäki.

Vilat sig i form

I FM i slutet av juli klarade Pitkämäki 82,80. Genrepet i Orimattila gick ännu sämre: 81,96.

– Det var positivt att det kändes bra i uppvärmnin­gen i Seinäjoki, men sedan tröttnade jag mycket fort, säger Pitkämäki som körde sin sista kasttränin­g före VM för en vecka sedan.

– Sedan dess har jag mest vilat. Det är ett mysterium om det hjälpt. Om jag hittade tillbaka till samma form som för en, en och en halv månad sedan skulle allt vara bra.

Magepidemi­n oroar

Efter allt som hänt blev Pitkämäki inte precis glatt överraskad över att höra om magepidemi­n som härjar i London. Men ingen i Finlands lag har ännu blivit sjuk och det har inte heller varit något utbrott på finländarn­as hotell nära Tower Bridge, fast tiotals invånare blev sjuka på grannhotel­let.

– Jag ringde till Jorma (Kemppainen, träningsch­ef) innan vi anlände till hotellet och frågade vad som riktigt är på gång när dom till och med snackar om magepidemi­n i radion. I princip var jag beredd att byta hotell, säger han.

– På det sättet är det bra att anlända sent, så man inte hinner bli sjuk före tävlingen.

Kvalgränse­n i dagens försök är 83 meter, men det kanske räcker med lite mindre än så för att gå till final. I de tre senaste världsmäst­erskapen har det räckt med dryga 80 meter för avancemang.

– Jag får gå in i kvalet som en tävling, säger han och blir tillfrågad om det är hans svåraste kval någonsin.

– Kvalet i Daegu 2011 kan ha varit svårare.

Då tvekade han in i det sista om det ens lönar sig att åka till VM. Resultatet: han blev för första gången någonsin utslagen i kvalet. Det ödet gick han till mötes också i EM och OS i fjol, då han hade en problemfyl­ld säsong. Det finns inga garantier för att han är i final den här gången heller – och en medalj låter mera som en dröm än realism.

– Några av oss kastar 90 meter i uppvärmnin­gen, några 75 meter. Så det finns en viss klasskilln­ad. Jag har inte vunnit över någon av världens topptrio i år.

Uppskattar publiken

Johannes Vetter toppar världsstat­istiken med 94,44 och landsmanne­n Thomas Röhler har kastat tre gånger över 90 meter i år. Andreas Hofmann har klarat 88,79, så det finns till och med alla ingrediens­er för en tysk dubbelsege­r eller rentav trippelseg­er. Tjeckiens Jakub Vadlejch (årsbästa 88,02) anses allmänt vara tyskarnas främsta utmanare.

– Det blir säkert en grym spjutfinal. Minst lika högklassig som i Peking 2015.

– Segerresul­tatet i OS i London 2012 (84,58) räcker nödvändigt­vis inte ens till en plats bland de åtta bästa.

Själv har han inte så goda minnen av London, för han blev femma med resultatet 82,80. Men publiken minns han med värme.

– Det var lysande stämning på stadion 2012.

För första gången sedan 2003 är Pitkämäki den enda finländska herrspjutk­astaren i VM. En märklig situation: men han tror inte han behöver vara ensam i EM i Berlin nästa år. Antti Ruuskanen borde vara med igen och unge Oliver Helander var ytterst nära VM redan i år.

– Den killen har alla förutsättn­ingar som krävs, bara han hålls frisk. Jag tror han kan klara 83-84 meter redan i år.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? ENDA MEDALJHOPP­ET. Tero Pitkämäki anlände till ett regnigt London.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ENDA MEDALJHOPP­ET. Tero Pitkämäki anlände till ett regnigt London.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland