Hufvudstadsbladet

Expert om Johaugfall­et: Svårt för Cas

Skidsport Den avstängda skidstjärn­an Therese Johaug väntar otåligt på domen från Cas. Åke Andrén-Sandberg, en av Sveriges främsta dopningsex­perter, tror att även juristerna på idrottens skiljedoms­tol våndas.

-

Therese Johaug förhördes av idrottens skiljedoms­tol Cas den 6 juni.

Cas generalsek­reterare Matthieu Reeb sade då att avgörandet skulle komma fort om de tre domarna var överens.

Beskedet har dock dröjt. Det senaste budet är att domen kommer tidigast den 18 augusti.

Åke Andrén-Sandberg, ordförande i Riksidrott­sförbundet­s dopingkomm­ission, tror att domarna helt enkelt har svårt att bestämma sig.

– Det är två månader sedan förhören hölls och det är inget mer som framkommer. De har väl diskussion­er om hur man ska göra. Om man släpper henne fri och säger ”ah, det var väl inte så farligt” – vad ska man då göra med nästa idrottare som kommer med en så liten, liten dos av en anabol steroid? Då måste man släppa honom eller henne också. Det har en prejudicer­ande verkan, säger han till TT.

En jättedos?

Andrén-Sandberg har svårt att se att Johaug kommer att frikännas helt.

– Det är ganska troligt att det har gått till på det sättet hon sagt men det finns inga bevis för det. Hur mycket kan man tro på henne? Man skulle mycket väl kunna tänka sig att hon i april det året, innan hon åkte fast i september, tog en jättedos av den här anabola steroiden och att det skulle vara precis den mängden som var kvar fem månader senare. I reglerna står det att man inte får ha det i sig och det hade hon, säger han.

Den 69-årige läkaren anser inte att det går att ta hänsyn till Norges relativt rena dopningshi­storia.

– Man kan inte ha vissa regler för söta, snälla, rara, trevliga norskor och andra för andra nationers idrottare som man tycker är fula och dumma. Det ska inte vara någon skillnad. Man kan kanske säga att det ökar hennes trovärdigh­et men det måste vara så att nästa gång precis samma sak inträffar så måste man kunna ge precis samma straff. Annars blir det orimligt.

OS på spel

Johaug testades i september förra året positivt för den anabola steroiden clostebol, som fanns i en sårsalva hon säger att hon behandlade sina solbrända läppar med. Om den ursprungli­ga domen på tretton månader står fast kan Johaug börja tävla igen i god tid före OS i Pyeongchan­g i februari. Om Cas väljer att förlänga avstängnin­gen är Johaugs OS i fara.

– Hon tränar för att kunna vara med i OS. Sedan får vi se vad som händer när Cas-domen kommer, har skidstjärn­ans manager Jørn Ernst sagt.

Internatio­nella skidförbun­det Fis överklagad­e den ursprungli­ga domen och yrkar på en längre avstängnin­g. Johaug lämnade därefter in ett eget överklagan­de och hoppas bli helt frikänd.

 ?? FOTO: EPA/HEIKO JUNGE ?? DOMEN VäNTAR. Therese Johaug (t.h.), här med sin rådgivare Christian B. Hjort, har förhörts om det misstänkta dopningsmi­ssbruket.
FOTO: EPA/HEIKO JUNGE DOMEN VäNTAR. Therese Johaug (t.h.), här med sin rådgivare Christian B. Hjort, har förhörts om det misstänkta dopningsmi­ssbruket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland