Hufvudstadsbladet

Alvar Aalto con amore

- PETTO

Häromdagen gav jag mig tid att noggrant betrakta Ateneums gula renässansf­asad och upptäckte att husets huvudporta­l kröns av tre skulpterad­e huvuden. Till höger befinner sig den italienska arkitekten Bramante, den romerska högrenässa­nsens främsta företrädar­e, vars en av de mest fulländade byggnader i arkitektur­historien är det lilla kapellet Tempietto på Janiculumk­ullen i Rom. Bramante avstod från all överflödig utsmycknin­g och återgick till det rena klassiska.

Invid Bramante fladdrar banderolle­rna i sommarvind­en med Alvar Aaltos namn tryckt i svarta bokstäver. Två stora arkitekter sammanförs på Ateneums fasad där en utställnin­g om Aalto pågår. Italien låg nära Aaltos hjärta och var en ständig källa till inspiratio­n. I sin ungdom drömde han om ett nordiskt återuppliv­ande av den italienska renässanse­n.

Jag går in och beundrar hans oregelbund­na våglinje som för tanken till insjölands­kapets former och tänker på en vårlig resa i Aaltos fotspår till bruksorten Kauttua tillsamman­s med en grupp vänner och kolleger. Bussen plöjer genom skogar och över fält och så öppnar sig Satakuntas vida vidder så bekanta från uppväxttid­en. En kollega som bott på bruksområd­et berättar om det förflutna där så många av mina skolkamrat­er hade sitt hem men som bodde på internat i Björneborg. Själv minns jag inte mycket av bruksorten, bara besök till en klasskamra­t under mörka vinterdaga­r och bänkskudda­rdagen som min studentkla­ss firade här.

Vi möts av en oväntad idyll med folkskola, gamla brukslängo­r, tennisplan där brukets tjänsteman­nabarn spelade och standardis­erade typhus för ämbetsmänn­en högt ovanför herrgården i empire.

Nu är allt vår. Blåsipporn­a är en blå matta vid det av Aalto ritade terrasshus­et. En arkitektur som inte står efter någon annan i världen. Den vita byggnaden flyter ner för sluttninge­n som ett flöde. Den Aaltoska funktional­ismen framträder starkt i ett ensamt möte med finsk natur. Ett mästerligt exempel på hur skönhet kan uppnås genom det enkla.

Lunchen serveras av en pratsam och glad mattant i en bastu och tvättstuga som bär Aaltos signatur, byggd vid Eura å. En så god soppa med sik fiskad i Pyhäjärvi har jag inte ens ätit under min barndom. Och allt smälter samman. Den förträffli­ga världsarki­tekten förenade det klassiska kulturarve­t med funktional­ismens osminkade byggnadsko­nst och det urfinska. Och det blev så rätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland