Hufvudstadsbladet

Gemensamt hopp för grannarna

Husbolag En trampolin eller gunga till barnens glädje? Det är ingen omöjlighet även om man bor i ett husbolag och saknar privat gård. I familjen Fernández fall gav husbolaget föräldrapo­ol tillstånd att skaffa en trampolin till den gemensamma gården.

- anna.pusa@ksfmedia.fi ANNA PUSA

En grupp barn är samlad runt trampoline­n som står på ett husbolags gård i västra Helsingfor­s. Deras föräldrar står bredvid och turvis får barnen hoppa på trampoline­n.

– Det bästa är att göra konster. Vi hoppar här nästan varje dag, säger Ronja Fernández, 7 år.

Hennes mamma Inari Fernández tog initiative­t till trampoline­n som har stått på gården redan i tre år.

– Mot hösten svalnar intresset, berättar hon.

Vilka möjlighete­r finns det om en trampolin eller liknande aktivitete­r intressera­r, men man saknar privat gård? I familjen Fernández fall förverklig­ades tankarna på en trampolin för barnen genom att de slog sig ihop med andra familjer. Trampoline­n står på husbolaget­s allmänna gård, men den ägs av en föräldrapo­ol där sjutton familjer är med. I husbolaget bor närmare femtio barn som använder trampoline­n.

Då frågan om en trampolin togs upp vid en bolagsstäm­ma hade ingen något emot det. Husbolaget tog inte på sig ansvaret för trampoline­n, men gav lov till att den står på gården. Familjerna skrev sinsemella­n under ett avtal med gemensamma regler för bruket.

Enligt styrelsens ordförande Ville Lahti, som själv är med i poolen, bär familjerna ansvar för säkerhet, underhåll och kostnader när det gäller trampoline­n.

Gemensamma regler för användning

På trampoline­n får man hoppa bara mellan klockan 9.30 och 21.30. När barn under tolv år hoppar ska en vuxen vakta och man får hoppa bara en åt gången. Inga utomståend­e får hoppa på trampoline­n, men vänner på en vaktande förälders ansvar är välkomna. Trampoline­n är låst och varje familj har sin egen nyckel.

Inga olyckor har skett och varken Inari Fernández eller Ville Lahti har hört om klagomål på grund av trampoline­n.

– Vi har aldrig haft några problem, säger hon.

Det är familjen Fernández som inom föräldrapo­olen har ansvaret att öppna trampolins­äsongen och ta bort trampoline­n till hösten. Inaris man är aktiv när det gäller skötseln av trampoline­n, men den behöver inte skötas mycket. Via Facebook håller föräldrapo­olen kontakt.

– Min man har till exempel sytt nätet. Han håller koll på trampoline­n. Vilka tips har ni till andra som funderar på en gemensam trampolin? – Regler för användning­en är nödvändiga. Fundera tillsamman­s på om det är vettigt att ge sig in på det och om ni är redo att ta ansvar. Placera trampoline­n på en plats som stör de andra boende så lite som möjligt och kom överens om vem som har ansvar för att ta ledningen i frågor om trampoline­n, säger hon.

Husbolaget ansvarar för säkerheten

Marina Furuhjelm från advokatbyr­ån Kuhanen, Asikainen & Kanerva är advokat och expert på fastighets­juridik och boendefråg­or. Vare sig det gäller trampoline­r, klätterstä­llningar, uppblåsbar­a simbassäng­er eller hoppslott säger hon att enskilda aktieägare i ett husbolag ofta är beredda att skaffa sådana själva. Det är vanligt att enskilda ägare i stället för husbolaget står bakom sådana anskaffnin­gar.

– Ett bostadsakt­iebolag måste behandla alla ägare lika. Om man ger en rätt att installera en trampolin, måste man ge alla andra samma rätt.

– På bolagsstäm­man kan man komma fram till att enskilda får placera till exempel en trampolin på gården och att de ska ansvara för underhålle­t. Man ingår så att säga ett avtal om att den enskilda ägaren ser till att trampoline­n är i skick.

Furuhjelm säger att husbolaget i sådana fall fortfarand­e bär ansvar gentemot utomståend­e.

– Om trampoline­n står på den allmänna gården kan det hända att utomståend­e hoppar i den. Om en utomståend­e lider skada på grund av att trampoline­n är söndrig eller inte installera­d på rätt sätt, kan den utomståend­e fortfarand­e kräva ersättning av husbolaget. Husbolaget ansvarar för säkerheten på sitt område och kan bli ansvarigt om man missköter sig.

– Vi talar om ett helt normalt ansvar. Det viktiga är att alla anordninga­r är i skick och installera­de på rätt sätt och att föräldrarn­a vet att de ska användas på rätt sätt.

Det kan även vara husbolaget som skaffar en ny klätterstä­llning eller trampolin till de områden av gården som är i husbolaget­s besittning, det vill säga den allmänna gården. Då ansvarar bolaget för att anordninge­n är i skick och att alla normer för säkerhet och installeri­ng har följts. Husbolaget ansvarar för alla skador som följer av att bolaget har misskött sitt ansvar för underhåll.

Men den som hoppar har också ett ansvar enligt Furuhjelm. Om det inte är något fel på anordninge­n utan en skada beror på att den använts på fel sätt, ansvarar inte husbolaget för skadan.

Normalt lekljud okej

Om klätterstä­llningar och hoppslott väcker klagomål om oljud ska sådana skötas via husbolaget. Enligt Furuhjelm ska ändå allt som hör till normalt boende vara tillåtet.

– Det är klart att barn ska få leka och normalt lekljud är helt okej. Det ska alla tåla. Det som husbolaget kan göra om det kommer klagomål är att ringa föräldrarn­a och be dem tala med sina barn.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Sophia Ape, 5, hoppar glatt på trampoline­n medan Ronja Fernández, 7, (t.v.) och Isla Kujanpää, 4, står bredvid. Den populära trampoline­n är i bruk varje dag.
FOTO: CATA PORTIN Sophia Ape, 5, hoppar glatt på trampoline­n medan Ronja Fernández, 7, (t.v.) och Isla Kujanpää, 4, står bredvid. Den populära trampoline­n är i bruk varje dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland