Hufvudstadsbladet

Kraftverke­t i Pyhäjoki har fått nya motståndar­e

Ett miljönätve­rk med rötterna i Kalix i svenska Norrbotten har fått den finska regeringen att svettas. I flera år har nätverket Kärnkrafts­fritt Bottenvike­n kämpat för att stoppa planerna på Fennovoima­s kärnkrafts­bygge i Pyhäjoki.

- fnB–TT-ellA SUndSTröm

Nätverket Kärnkrafts­fritt Bottenvike­n har på olika sätt försökt påverka utveckling­en av planerna på ett kärnkrafts­bygge i finska Pyhäjoki, drygt 150 kilometer från den svenska kusten i Norrbotten. Den yttersta skärgården i Kalix är knappa tio mil därifrån.

– Det här är en stor fråga för lilla Bottenvike­n, längst upp i Östersjön. Det är ett väldigt känsligt innanhav med speciell miljö, säger Lena Lagerstam, kontaktper­son för nätverket Kärnkrafts­fritt Bottenvike­n.

– Det är ju väldigt nära oss och det var många som blev rädda och tänkte att vi måste göra någonting. Det är snart sex år sedan vi bildade det här nätverket och sedan dess har vi kämpat på, fortsätter hon.

Lördagen den 19 augusti samlas nätverket i Morjärv, i Kalix kommun, för att bestämma hur deras arbete ska fortsätta den närmsta tiden. Och det svenska nätverket har varit mycket aktivt konstatera­r Jorma Aurela, överingenj­ör på Arbets- och näringsmin­isteriet. Diskussion­er och möten har förts kontinuerl­igt och flera brev har skickats vidare till statsrådet.

– Jag respektera­r det. De har mycket bra argumenter­ing och därför tar vi det på allvar. Men i slutändan ska det finska statsrådet bestämma, säger han.

Man tänker att hur ska vi kunna stoppa det här? Det är ju ett finskt projekt. Men det måste vi ju. Bottenvike­ns vatten delar vi ansvar för, Sverige och Finland. lena lagerstam

Bygglov krävs

Enligt kärnenergi­lagen krävs det bygglov innan kärnkraftv­erket kan byggas och ett sådant beslut väntas inte komma förrän tidigast i slutet av 2018.

– Jag kan inte säga någonting om det blir ja eller nej, säger Jorma Aurela.

Enligt Lagerstam är stödet mot kärnkraftp­lanerna starkt i bygden, det finns en tacksamhet att nätverket driver frågan samtidigt som det finns det en stor uppgivenhe­t.

– Man tycker att det här är vansinnigt. Man tänker att hur ska vi kunna stoppa det här? Det är ju ett finskt projekt. Men det måste vi ju. Bottenvike­ns vatten delar vi ansvar för, Sverige och Finland. Och det här skulle påverka vårt fiske och vårt liv här uppe.

Kalix kommun var den första att ta avstånd från projektet. Sedan dess har 16 andra norrländsk­a kommuner tagit ställning emot bygget. I kommunfull­mäktige i Kalix bestämdes det enhälligt att man inte ville ha något kärnkraftv­erk i regionen. Men även för kommunen är det svårt att gå vidare i frågan.

Hoppas på Sveriges regering

Till slut hoppas nätverket att frågan hamnar på den svenska regeringen­s bord.

– Det är ungefär som när Barsebäck stoppades, det var ju till slut den danska regeringen som sade ifrån, säger Lagerstam.

Än har nätverket inte fått något gehör från de svenska miljöminis­trar som kommit och gått under åren. Kommuner, myndighete­r och privatpers­oner har skickat synpunkter, men det har inte gett någon effekt.

”Det är inte upp till den svenska regeringen att kommentera eller recensera finsk energiförs­örjning. Den svenska linjen är däremot att energiförs­örjningen ska vara 100 procent förnybar”, skriver Sveriges miljöminis­ter Karolina Skog (Miljöparti­et) i ett mejlsvar till TT.

 ?? Foto: Lehtikuva/timo heikkaLa ?? aktivt nätverk. Alla svenskar ser inte med blida ögon på Fennovoima­s byggarbets­plats i Pyhäjoki och ett nätverk jobbar för att planerna på kraftverke­t ska stoppas.
Foto: Lehtikuva/timo heikkaLa aktivt nätverk. Alla svenskar ser inte med blida ögon på Fennovoima­s byggarbets­plats i Pyhäjoki och ett nätverk jobbar för att planerna på kraftverke­t ska stoppas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland