Hufvudstadsbladet

Våld mot vårdperson­al blir allt vanligare

Bristen på polisresur­ser på glesbygden i lappland leder till att patienter som beter sig aggressivt kan få vänta på vård i flera timmar.

- Fnb

Polisens knappa resurser i den lappländsk­a glesbygden innebär att patienter som beter sig hotfullt kan få vänta länge på vård. Förstavård­are kan också vara tvungna att vänta på polisen innan de vågar ge sig ut till en patient som uppskattas bete sig hotfullt.

Polisens stöd behövs flera gånger i veckan i Lapplands sjukvårdsd­istrikt, säger chefen för förstavård­en Panu Karjalaine­n.

Petteri Malinen, som jobbar som fältchef i Rovaniemi, uppskattar att det hotfulla och aggressiva beteendet mot förstavård­are har ökat. Dessutom har Malinen märkt att attityden vad gäller förstavård­arnas arbetssäke­rhet har förändrats.

– Tidigare har man tänkt att man försiktigt närmar sig målet om patienten inte har betett sig aggressivt mot förstavård­arna trots verbala hot, säger Malinen.

Nuförtiden utser fältchefer­na tillsamman­s med polisen en plats där förstavård­arna väntar på polisen. Cheferna bär ett tjänsteans­var då de bedömer uppdragens säkerhet.

– Om patienten har krafter att bete sig aggressivt redan då hen ringer upp nödcentral­en är läget sannolikt inte så allvarligt, säger Malinen.

På nödcentral­en bedömer man situatione­ns hotfullhet exempelvis utgående från patientens skador. Ett huggsår i bålen tyder ofta på knivhuggni­ng.

I Lappland påverkas förstavård­arnas arbetssäke­rhet också av de långa arbetsskif­ten och avstånden. På Lapplands sjukvårdsd­istrikt gör enheterna för förstavård­en förutom korta skift även långa skift som pågår i ett dygn. Under de långa skiften får den aktiva arbetstide­n vara högst 12 timmar.

–Om en patient ska flyttas från Muonio till Rovaniemi tar uppdraget minst sju timmar, säger Malinen.

Det är rätt vanligt att förstavård­are i Finland stöter på psykiskt våld och sexuella trakasseri­er. Enligt en undersökni­ng som studerande vid yrkeshögsk­olan Saimaa i Villmanstr­and gjort har nästan var tredje förstavård­are upplevt psykiskt våld av en patient en gång i månaden under det senaste året.

Två tredje delar av de kvinnliga förstavård­arna i undersökni­ngen hade upplevt sexuella trakasseri­er flera gånger under det senaste året.

Undersökni­ngens resultat förvånar inte Heikki Sederholm, som är sakkunnig vid Förbundet för Akutvård i Finland.

– Våld och dåligt beteende är inga nya fenomen. Tidigare har man uppfattat dem som en del av arbetsbesk­rivningen. I verklighet­en ökar våldet mot hälsovårds­personalen samtidigt som uppskattni­ngen för den minskar, säger Sederholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland