Hufvudstadsbladet

Snart 100 dagar vid makten – Macron möter tufft motstånd

Politik Frankrikes president Emmanuel Macron hade ett starkt stöd under presidentk­ampanjen men har under sommaren fått vänja sig vid lägre popularite­t.

- FNB

De bidragande orsakerna till dalande siffror för Frankrikes färska president Emmanuel Macron är många. Försöket att skapa ett officiellt uppdrag för frun Brigitte Macron och minskninge­n av försvarsut­gifterna har skapat dålig stämning. Nationalis­eringen av varvet STX förargade i sin tur landets viktiga EU-partner Italien.

Forsknings­professor Niilo Kauppi vid universite­ten i Jyväskylä och Strasbourg betraktar motgångarn­a under Macrons hundra första dagar som president som små hinder på vägen.

– Om vi betraktar den stora helheten har det gått rätt bra för honom. Han har lyckats flera gånger, säger Kauppi.

Kauppi nämner som exempel en lag med avsikt att förbättra moralen inom politiken som parlamente­t redan har godkänt. Den förhindrar bland annat politiker från att anställa sina familjemed­lemmar – en praxis som ledde till att presidentk­andidaten Francois Fillon förlorade i valet.

Macron har eftersträv­at en central roll inom den internatio­nella politiken genom att träffa både Rysslands och USA:s presidente­r under de tre första månader av mandatperi­oden.

Demonstrat­ioner att vänta

Parlamente­t, där Macrons anhängare har majoritet, har också främjat hans mest ambitiösa projekt, att förnya Frankrikes stränga och komplicera­de arbetslags­tiftning. Macron har nu en chans att genom förordning­ar genomföra reformer i en snabb takt.

Reformen är trots detta långt ifrån klar och den största fienden, den franska fackföreni­ngsrörelse­n, kan fortfarand­e motsätta sig förändring­arna.

– Macron strävar efter att diskutera med dem utanför offentligh­eten och ingå någon sorts överenskom­melse. Det kommer att vara extremt svårt, säger Kauppi.

Fackorgani­sationen CGT har redan informerat om en demonstrat­ion efter att semestrarn­a tagit slut. Macrons företrädar­e, socialiste­rnas Francois Hollande, misslyckad­es med att förnya arbetslags­tiftningen på grund av motsvarand­e protester.

Den franska presidenti­nstitution­en är monarkisk, det spelar ingen roll vem som har uppdraget. Niilo Kauppi Forsknings­professor

Skoningslö­st och aggressivt

Kauppi följer noggrant med den politiska debatten i Frankrike och uppskattar att kritiken mot Macron skvallrar om att presidente­n har många motiverade motståndar­e.

– Det är ett mycket skoningslö­st och aggressivt spel om man jämför med politiken i Finland, säger Kauppi.

Frankrikes hittills yngsta president har också anklagats för ett enväldigt sätt att uppträda i offentligh­eten.

– Den franska presidenti­nstitution­en är monarkisk, det spelar ingen roll vem som har uppdraget, säger Kauppi.

Källor också: AFP, The New York Times

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/POOL/JEAN-PAUL PELISSIER ?? MåNGA RONDER. I den franska fackföreni­ngsrörelse­n har president Emmanuel Macron en motståndar­e som heter duga när han vill förnya arbetslags­stiftninge­n.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/POOL/JEAN-PAUL PELISSIER MåNGA RONDER. I den franska fackföreni­ngsrörelse­n har president Emmanuel Macron en motståndar­e som heter duga när han vill förnya arbetslags­stiftninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland