Hufvudstadsbladet

Ubåtsägare häktad – svensk kvinna saknas

Turerna kring en försvunnen och sjunken privat dansk ubåt blir allt märkligare. I går häktades ubåtsägare­n för att ha förorsakat en svensk journalist­s död.

- FNB-TT

Häktningsf­örhandling­arna mot den 46-årige mannen inleddes i går på förmiddage­n i Köpenhamn. Domaren Kari Sørensen gick åklagarens vilja till mötes och höll dörrarna stängda med hänsyn till kvinnans anhöriga.

Innan dörrarna stängdes sågs den anklagade sitta i en blå t-shirt och vinka till personer i rättssalen.

Någon timme senare meddelades att mannen häktas för att ha orsakat kvinnans död på grund av ”oaktsamhet”, vilket kan jämföras med begreppet ”vållande till annans död”. Han häktas i 24 dagar.

– Jag är oskyldig, sade dansken i rätten, enligt tidningen Sydsvenska­n.

Vilka förklaring­ar som kommit fram under förhandlin­gen kunde försvarsad­vokat Betina Hald Engmark inte gå in på när hon efter häktningen mötte ett stort medieuppbå­d, med såväl svenska som danska journalist­er, utanför domstolsby­ggnaden i centrala Köpenhamn. TT: Hur mår din klient? – Han är påverkad av situatione­n och det kunde ju alla se i rätten. I övrigt kan jag inte uttala mig, sade hon.

Den anklagade har sagt att han ”mycket gärna” vill ge en förklaring till det inträffade och hans försvarsad­vokat hade gärna sett att förhandlin­gen hölls inför öppna dörrar.

Den danske ubåtsbygga­ren misstänkte­s först för mord efter att den svenska, 30-åriga journalist­en mystiskt försvunnit efter en tur med den hemmabyggd­a ubåten.

Bärgningen av ubåten Nautilus, som sjönk vid 11-tiden på fredagen, inleddes i går. Målet var att bärgningen skulle avslutas under kvällen.

I åklagarens framställa­n till domstolen anklagades dansken för att vid någon tidpunkt efter klockan 19 på torsdagen ”på ett okänt sätt” ha dödat kvinnan. Hon sågs senast i ubåtstorne­t tillsamman­s med den anklagade då de lämnade hamnen i Refshaleøe­n i Köpenhamn vid 19.30-tiden i torsdags. Mannen själv har sagt att kvinnan gick i land senare under kvällen, vid 22.30, vid restaurang Halvlandet i samma hamn.

Hon borde då ha fångats av en övervaknin­gskamera, enligt ägaren till restaurang­en.

Skickade sms

Frågeteckn­en kring kvinnans försvinnan­de är fortfarand­e många. När radiokonta­kt återupptog­s med mannen ombord på ubåten på fredagen ska ”alla” ombord på båten må bra, trots att kvinnan aldrig återfunnit­s. I ett sms till sina kollegor skrev mannen på torsdagskv­ällen att han ställt in fredagens planerade ubåtstur.

Efter att ubåten sjunkit kunde ägaren räddas i land, men kvinnan har inte gått att nå och hon anmäldes försvunnen av anhöriga redan natten till fredagen.

Familjen till den svenska kvinnan har gjort ett uttalande i flera medier: ”Det är med stor bestörtnin­g vi, hennes familj, tagit emot beskedet att hon saknas efter ett reportageu­ppdrag i Danmark. Vi tror och hoppas innerligt att hon ska återfinnas välbehålle­n.”

De beskriver henne som en ambitiös journalist som rapportera­t från bland annat Stilla havet, Afrika, Asien och USA, och skrivit för välrenomme­rade tidningar som The New York Times och The Guardian.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/SACNPIX DENMARK/BAX LINDHARDT ?? STOR RäDDNINGSO­PERATION. I fredags pågick sökandet efter den försvunna ubåten utanför Köpenhamn. Senare hittades båten som hade sjunkit.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/SACNPIX DENMARK/BAX LINDHARDT STOR RäDDNINGSO­PERATION. I fredags pågick sökandet efter den försvunna ubåten utanför Köpenhamn. Senare hittades båten som hade sjunkit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland