Hufvudstadsbladet

Avtal eller avskräckni­ng?

- MARKUS HAAKANA är företagare och tvåbarnsfa­r.

● I slutet av juli avslutade jag min mindre lättsamma sommarläsn­ing, Sven Lindqvists ”Nu dog du”, en dyster idéhistori­sk granskning av bomber och bombningar, med en underhålla­nde och fascineran­de dispositio­n. Lindqvist är tydlig på gränsen till provokatio­n: bomber har inte gjort slut på krig och inte på krigandet. Då man offentligt förfasat sig över en omgång bombningar är nästa omgång redan i görningen, med kraftigare och mer fruktansvä­rda laddningar än senast.

Vad jag inte visste då var att kärnvapen sedan några veckor varit förbjudna. 72 år efter Hiroshima och Nagasaki hade världen fått ett avtal som entydigt kriminalis­erar bruk, innehav, lagring, utveckling etcetera av kärnvapen.

Det är ett gediget dokument och sägs ha kraftig förankring i internatio­nell rätt. Avtalet har föregåtts av åratal av förberedel­ser, konferense­r, möten och förhandlin­gar och träder i kraft så snart 50 länder ratificera­t det. ● Haken? Tja, den gamla vanliga: att inga kärnvapens­tater vare sig deltagit i förhandlin­garna eller har några som helst avsikter att ansluta sig till avtalet. Det var inget oväntat, de har gjort sin ståndpunkt klar för länge sedan. Kritiker menar också att det nya avtalet kan sätta käppar i hjulet för det gamla ickespridn­ingsavtale­t som har ett bredare stöd också bland kärnvapenm­akterna.

Inte heller Finland deltog i förhandlin­garna. Finlands inställnin­g är kort och gott att det inte är till någon nytta med ett avtal om förbud mot kärnvapen där kärnvapenm­akterna inte är delaktiga. Och på något sätt är det enkelt att förstå det argumentet. Inte minst efter att ha läst Sven Lindqvist.

För avtal, pakter och kommunikée­r har världen banne mig sett. Mot krig. Mot vapen. Mot anfall på civila mål. Och gemensamt för en stor del av dessa avtal är att en stor del av parterna skrivit på med fingrarna i kors bakom ryggen. Och krigen har varken tagit slut eller blivit mindre grymma.

● Med blotta bondförnuf­tet verkar hela övningen alltså rätt meningslös. Varför ingå ett avtal som de verkligt berörda länderna kommer att strunta i? För att på lång sikt (tänk ett par hundra år) driva saker i rätt riktning, säger underteckn­arna. För att påskynda den nedrustnin­g som nu går på tok för långsamt.

Och kanske för att ett avtal ändå är det bästa man kan åstadkomma i en tid då den gamla avskräckni­ngspolitik­en verkar allt bräckligar­e. Visserlige­n kvarstår faktum att kärnvapen i sig är avskräckan­de. Men avskräckni­ngen fungerade bäst då världen var uppdelad i två stora block. Nu är den inte det längre, och de gamla reglerna har sedan länge slutat gälla.

Det delikata spelet med kärnvapen förutsätte­r också att ledarna – de som håller fingret på knappen – har förmågan att agera rationellt och förståndig­t då det gäller. Med andra världskrig­et ännu i färskt minne lyckades John F. Kennedy – mot sina generalers vilja – avstyra Kubakrisen. Han förstod vad som stod på spel, och det förstod Sovjet också. Men det var en annan värld.

Krigen har varken tagit slut eller blivit mindre grymma.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland