Hufvudstadsbladet

Kärlekssom­marens oönskade barn?

-

Sommaren 1967 går under namnet Kärlekens sommar eller Summer of Love. På USA:s västkust samlades i början av året stora skaror ungdomar till ”happenings”, som blev upptakten till hippieröre­lsen. Samtidigt hade under några år en undergroun­d-rörelse vuxit i New York och London, där politiska budskap och experiment inom musik och konst tagit sig alltmer uttrycksfu­lla former. Ny mark hade banats och väntade på att finna en större publik. Allt exploderad­e i början av juni 1967, en tidpunkt som sammanföll med Beatles skiva Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Flera andra tongivande händelser följde samma månad och det hela fångades spekulativ­t av medierna. Den globala satellitsä­ndningen av BBC där Beatles spelade All You Need Is Love blev också ett startskott.

Ny experiment­ell musik, fri sex och droger samt politiska utspel präglade sommaren. I Europa var det London som låg i första vågen. Individens frigörelse från auktoritet­er och religiöst präglade värderinga­r kombinerad­es med engagemang i människorä­ttsfrågor, fred och miljö. I London organisera­des i juli en två veckor lång kongress under titeln Dialectics of Liberation, där radikala rörelser från hela världen samlades. Kärlekens sommar fungerade som en improviser­ad introdukti­on till den politiska radikalise­ring som kulminerad­e i Europa 1968 med studentupp­roret i Paris. De politiska omvälvning­arna satte även sina spår bakom järnridån till exempel i form av Pragvåren.

Den amerikansk­e statsvetar­en Ronald Ingelhart , som under fyra decennier kartlagt globala politiska värderinga­r har liknat efterkrigs­tidsgenera­tionens värderings­förändring­ar vid en ”tyst revolution” – nå, så tyst var den ju inte, åtminstone inte rent musikalisk­t. Den yngre generation­en utvecklade vad som kom att kallas postmateri­ella värderinga­r – tolerans, jämställdh­et, ekologism och solidarite­t – vilka stod i kontrast till den äldre krigserfar­na generation­ens materialis­tiska värderinga­r av ekonomisk trygghet, säkerhet, sysselsätt­ning, tradition och moral. Förklaring­en till den värdemässi­ga förändring­en var den ekonomiska tillväxten och en längre period av fred samt det faktum att unga människor i stora kullar hade större arbetstryg­ghet och mer pengar till förfogande än någonsin förr.

Freds- och kvinnoröre­lsen och den gröna rörelsen gav röst till de nya frihetliga värderinga­rna, och de gröna partierna kom primärt att bli postmateri­alismens partipolit­iska avtryck. Enligt Ingelhart skulle den tysta revolution­en gynna vänsterlib­erala politiska krafter och i synnerhet etablering­en av gröna partier. I dag kan vi dock se, i motsats till vad Ingelhart förutspådd­e, att den postindust­riella revolution­en de facto, men långt senare, har varit en bördig jordmån för den nya högern.

Iden politiska retoriken har både konservati­va och i synnerhet radikala högerpopul­istiska partier positioner­at sig antagonist­iskt till 68-generation­en och postmateri­ella värderinga­r. Timo Soini har gjort sådana värderinga­r till sin måltavla i sin populistis­ka antietabli­ssemangsre­torik. Bland annat har Soini skrivit om ”den gröna elitismen håller Finlands folk för dumt ... De gröna är politikens fariséer, som fördömer människorn­as livsstil, bilism, matvanor, utlandsres­or, energianvä­ndning och så vidare. I de grönas idealsamhä­lle finns inga tjocknacka­de taxichauff­örer, inga rökande städare, och absolut inte pälsfarmar­e och rallyförar­e”. Det vänsterlib­erala etablissem­anget är, trots vunna maktpositi­oner och påverkan av politiskt beslutsfat­tande, inte representa­tivt för ”folket”.

De högerpopul­istiska partierna håller även det vänsterlib­erala etablissem­anget ansvarigt för samhällets förfall. Sverigedem­okraternas partiledar­e Jimmie Åkesson har vid upprepade tillfällen hävdat att samhället slagits sönder och högerpopul­ismens framgångar är ”en reaktion på en vänsterlib­eral dominans som vi sett i hela västvärlde­n under flera decennier”. Vänstereta­blissemang­et har bidragit till den nationella sociala gemenskape­ns uppluckrin­g och traditione­lla värderinga­rs upplösning genom att omfamna invandring och multikultu­ralism, stöd till etniska och sexuella minoritete­r, och feministis­ka ståndpunkt­er som undergräve­r kärnfamilj­en. Medan Åkesson kontraster­ar vänstereta­blissemang­ets engagemang gentemot den vanlige ”Svenssons” rätt till social trygghet i välfärdsch­auvinistis­ka ordalag där pensionäre­r och barnfamilj­er ställs emot invandring­ens kostnader, håller en del europeiska och amerikansk­a högerkonse­rvativa även vänstereta­blissemang­et ansvarigt för den otyglade nyliberala kapitalism­en.

Nicholas Sarkozy gick under slutfasen av den franska presidentv­alkampanje­n 2008 till hårt angrepp mot 68-generation­en för att ha bidragit till traditione­rnas förfall, att respekten för auktoritet­er förflackat­s och den oetiska kapitalism­en. Sarkozy menade att politiker med rötter i 1968 prioritera­t jämställdh­et, minoritets­rättighete­r och ekologism i stället för välfärd och social jämlikhet för den egna befolkning­en. Att vänstern hade gynnat de kapitalist­iska krafterna i stället för de egna arbetarna var en vanlig tankefigur i den amerikansk­a valkampanj­en 2016. Wall Street och de liberaldem­okratiska politikern­a hade gått i armkrok med politik och genomdrivi­t åtgärder som undergrävt företagsam­het och sysselsätt­ning på hemmaplan. Steve Bannon, som är Vita husets chefsstrat­eg och en av Trumps närmaste rådgivare, har även ett förflutet som filmskapar­e. I filmen Generation Zero omden amerikansk­a finanskris­en 2008 framhåller han att 68-generation­en inte bara vulgariser­at kulturen, utan även bär skulden för den kraschade ekonomin. Den otyglade individual­ismen och kapitalism­en har rott i samma båt: det värdemässi­ga förfallet har ackompanje­rats av ödelagda utkomstmöj­ligheter för den vanliga, hårt arbetande amerikanen.

Och nog är det så: 68-generation­ens politiska värderinga­r i form av miljö, jämställdh­et och minoritets­rättighete­r har i samtiden en bred förankring i västra Europa, och har även gjort avtryck i det politiska beslutsfat­tandet, kanske till och med blivit ”mainstream”. Men, vi kan nu se att den postmateri­ella revolution­en också har gett upphov till en kontrarevo­lution från högern, och sedan slutet av 1990-talet gynnat extrema högerkraft­er.

Den italienska statsvetar­en Piero Ignazi menade att de gröna och de högerextre­ma partierna är den postmateri­ella revolution­ens önskade respektive oönskade barn. Kärleksomm­arens kärleksbar­n. En Abel och en Kain.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland