Hufvudstadsbladet

Drömlikt på Flow efter åskan

The xx började stapplande. Flow Festival och dess besökare var slitna efter lördagens åskstorm – när The xx sedan hittade grooven visade de att de var det perfekta bandet för den drömska augustikvä­llen.

- LUKAS RUSK kultur@ksfmedia.fi

Många i lördagens flowpublik var säkert oroliga. Den lilla scenen Bright Balloon 360° Stage hade stängts helt och hållet på grund av att en blixt uppenbarli­gen slagit ner i den. Bägge tälten var också än så länge stängda och man kunde klart se en reva i huvudtälte­t Red Arenas tyg. Danny Browns och Samphas spelning avbokades – Goldfrapp försökte tappert gjuta mod i publiken men så började det åska och regna igen. Åtminstone jag var orolig för att The xx:s spelning skulle ställas in.

Kanske var det samma oro som satt i The xx när de steg upp på scenen eller så hade åskan skadat utrustning­en. De började med ikoniska Intro och Crystalise­d men det lät inte så bra. Bastrumman lät som det låter och känns i huvudet efter en utekväll, som ett helt för hårt helvetiskt dunkande. Romy Madley-Croft plockade riffet till Intro på sin elgitarr men det lät inte alls så jämnt. När Oliver Sim kom in med basen och Jamie Smith på trummaskin var bägge i en annan takt än MadleyCrof­t. Skärmarna på sidan av scenen var dessutom helt svarta – kanske hade det gått sönder av åskan? Jag stod så pass nära att jag såg något men det var säkert många som inte gjorde det.

Vart går man då man börjat med att spela sina största hittar lite halvdåligt och löst? The xx gick till Say Something Loving från sin nya platta. Medan The xx debutplatt­a xx är minimalist­isk gitarrindi­e hörs influenser­na från elektronis­k klubbmusik klart i I See You från början av 2017.

– Innan det glider ifrån oss... sjunger Alessi Brothers i ett sampel från låten Do You Feel It? som börjar Say Something Loving.

Det malande gitarriffe­t och basen sätter i gång och sedan ännu trummaskin­en. Tydligen var det vad som behövdes för att få The xx på rätt spår.

Kärleksbal­laden Say Something Loving låter fantastisk och känslan av att det nog är bra att vara här sjunker in. Regnet har upphört och det blir heller inget mer regn. Luften är sval och fräsch och vattenånga stiger från marken. The xx har sex spegelelem­ent med färgade lampor bakom sig på scenen. Speglarna börjar snurra och sprider strålkasta­rnas färgade ljus i publikhave­t. Det ser alldeles magiskt ut när ljusstråla­rna fångas i vattenånga­n. Det känns som i en dröm.

När de väl kommit i gång är The xx bandet som kan ta tag i lugnet som lagt sig i augustisky­mningen efter stormen. Deras suggestiva och mörka men samtidigt varma musik är musik som jag lyssnade till under min gymnasieti­d. Då satt vi om kvällarna på mattan i min väns rum och drack te och pratade i ljuset av en bordslampa. Samma hemtrevlig­a och intima känsla flödar ut över den dränkta sandplanen.

Organiskt samspel

The xx är heller inte rädda för att gå vidare från den lugna känslan. Vid Fiction kör Smith i gång ett ordentligt bastrummsb­eat och publi ken börjar stillsamt dansa. Lugna Shelter från debutskiva­n blir till en mörk diskolåt, en version som överträffa­r originalet. Då kör också lasrarna i gång och skapar en kaskad av blå strålar som sänker sig mot publiken.

Då och då spelar bandet ännu så att takten inte går helt ihop men nu stör det inte längre mig. Det är en del av soundet. The xx låter som något helt eget, speciellt live. Att musikerna spelar lite i sin egen takt ger det hela en organisk känsla som ger liv och djup till musiken.

MadleyCrof­t och Sim har båda unika röster som låter väldigt känsliga. De låter fantastisk­a live, speciellt Sims djupa bastoner. Samtidigt är de båda sångare som har känsla i sin röst framom teknisk finess. Alla de här slipat oslipade elementen får The xx att kännas intima.

– Vi ser er och vi älskar er, säger MadleyCrof­t och avslutar spelningen med balladen Angels.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? BRA ATT VARA HäR. Kärleksbal­laden Say Something Loving låter fantastisk och känslan av att det nog är bra att vara här sjunker in.
FOTO: CATA PORTIN BRA ATT VARA HäR. Kärleksbal­laden Say Something Loving låter fantastisk och känslan av att det nog är bra att vara här sjunker in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland