Hufvudstadsbladet

”För få fetmaopera­tioner i Finland”

I Finland utförs fortfarand­e färre fetmaopera­tioner än i de andra nordiska länderna. Kring tusen operatione­r per år är för lite, anser experter.

- FNB

Medan antalet personer som opereras för fetma varje år är 6 500 i Sverige är motsvarand­e siffra i Finland 1 000. Det här oroar professor Kirsi Pietiläine­n vid Helsingfor­s universite­ts enhet för fetmaforsk­ning och Olli Nyberg, ordförande för patientför­eningen för personer som genomgått en fetmaopera­tion.

–En del har dessutom inställnin­gen att den feta själv har ätit sig fet, och varför skulle man då operera med offentliga medel, säger Nyberg.

Enligt Nyberg finns det också mycket att förbättra i eftervårde­n och uppföljnin­gen efter operatione­rna.

– Bristen på uppföljnin­g gör att en del av de som opererats får psykiska problem. Missbruksp­roblem är vanliga, då ett beroende byts ut mot ett annat.

Experter bedömer at tiotusenta­ls finländare med svår eller sjuklig övervikt skulle må bra av en fetmaopera­tion. Primärhäls­ovården anses vara en falskhals där patientern­a inte skickas vidare för att kunna få en operation.

Övervikt och relaterade sjukdomar orsakar mycket jobb inom hälsovårde­n, säger specialist­en i gastroente­rlogi och kirurgi, Anne Juuti, vid föreningen för fetmakirur­gi och metabol kirurgi. Fetma behandlas huvudsakli­gen med traditione­lla metoder, nämligen rådgivning individuel­lt eller i grupp med viktminskn­ing som mål. Först efter det kan en fetmaopera­tion bli aktuell.

Medicinalr­ådet Tuija Kumpulaine­n vid Social- och hälsovårds­ministerie­t anser att de nuvarande rekommenda­tionerna är bra.

– Jag anser att antalet operatione­r skulle stiga om man följde dem. Det handlar inte om att kriteriern­a borde förändras, utan om hur man ska få dem i bruk, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland