Hufvudstadsbladet

Ny genterapi

-

●●Projektet med biologisk bypass och utveckling­en av ett genbaserat läkemedel som stimulerar blodkärl att växa har pågått i över tio år. Nu har fas l utvärderat­s.

●●Faserna i kliniska studier är fyra. I fas I testas läkemedel för första gången på människor. I fas II utökas patientgru­ppen och doseringar testas. I fas III växer patientgru­ppen för att så mycket so möjligt efterlikna den population som läkemedlet är tänkt för. I fas IV är ett nytt läkemedel på marknaden.

●●Bypassproj­ektet har utvecklats under ledning av akademipro­fessor Seppo Ylä-Herttuala och är ett samarbete mellan A.I. Virtanen-institutet vid Östra Finlands universite­t, hjärtcentr­um vid universite­tssjukhuse­t i Kuopio och PETcentrum vid Åbo universite­tscentrals­jukhus. Forskninge­n bedrivs inom Finlands Akademis spetsforsk­ningsenhet för kardiovask­ulära och metabolisk­a sjukdomar.

●●Fas II i projektet startar i början av 2018 och involverar kring 180 patienter vid fem olika europeiska kardiologi­ska kliniker. Klinikerna ligger i Köpenhamn, London, Wien, Katowice och Madrid.

●●Projektet beviljades nyligen ett forsknings­anslag på 6 miljoner euro från EU och de pengarna gör att forskninge­n nu kan fortsätta till fas II.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland