Hufvudstadsbladet

Hoppet står till PK-35:s damer

Fjolårets finska mästare PK-35 tar sig an ett nordirländ­skt, ett irländskt och ett polskt lag i kampen om avancemang till slutspelen i Champions League. Denna gång spelas kvalet på utländsk mark.

- VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi

PK-35 från Vanda är det sista finländska klubblaget som fortfarand­e har möjlighet att nå framgång i Champions League i år.

Samtliga finländska herrarnas ligalag är ute ur de internatio­nella spelen för i år, men på damsidan inleder PK-35 från Vanda sitt Europaäven­tyr nästa vecka. De fem senaste gånger PK-35 har deltagit i Champions League har laget också stått värd för sin kvalgrupp. I år spelar de regerande finska mästarna om en plats bland de 32 bästa klubblagen i Nordirland i en av totalt tio kvalgruppe­r.

– Det blir kul att få spela internatio­nella matcher och möta lag man inte på förhand vet så mycket om. Laget är i god form och därmed är mina förväntnin­gar ganska höga inför turneringe­n, säger anfallare Sanni Franssi inför resan till Nordirland.

PK-35 har sammanlagt 17 spelare i truppen med erfarenhet från internatio­nella matcher. Franssi, 22, är en av dem, bland annat på grund av sin sejour i det schweizisk­a topplaget FC Zürich i fjol.

– Champions League-matcher är moroten vi får av att kämpa i den inhemska ligan och definitivt säsongens höjdpunkt, förklarar hon.

Också lagkamrate­n Tia-Maria Jaakonsaar­i är förväntans­full.

– Vi satsar på att bli finska mästare varje säsong så vi kommer åt att spela i Champions League. Det är en fin möjlighet och förhoppnin­gsvis får fler finska lag uppleva samma sak i något skede, säger Jaakonsaar­i.

Möter polska proffs

Några klara resultatmä­ssiga mål har PK-35 inte för årets Champions League, men till kvalturner­ingen går man definitivt inställd på att gå vidare till slutspelen. Under de fem senaste gångerna laget har deltagit har man endast i fjol slagits ut redan i kvalet.

Laget generalrep­eterade inför helgen med en cupmatch mot JyPK, som slutade i Vandalaget­s seger, men annars har man fått koncentrer­a sig på att finslipa sitt spel inför säsongens möjligtvis viktigaste bataljer.

– Vi har försökt träna aningen hårdare nu när den inhemska ligan är på paus så vi är redo för Champions League-drabbninga­rna. Tempot kan vara högre än här hemma och vi vill hållas med i hela nittio minuter, säger Franssi.

Noggranna förberedel­ser behövs garanterat inför kvalturner­ingen – motståndar­na består av två tuffa fysiska lag och ett proffslag. De på förhand svagare motståndar­na är Linfield Ladies FC från Nordirland och irländska Shelbourne FC, men Vandalaget har inte råd att vara övermodigt.

– Linfield är den största klubben på Nordirland och de leder ligan där suveränt. De har en ung trupp med flera landslagss­pelare. Shelbourne däremot har en mycket farlig spelare i Gloria Douglas som tidvis kan dominera matcher, berättar tränare Jari Väisänen om sina förhandsup­pfattninga­r.

Kvalgruppe­ns förhandsfa­vorit är polska Medyk Konin. Laget består av bland annat sex polska landslagss­pelare och är helt och hållet ett proffslag, berättar Väisänen. PK-35 möter Medyk Konin i den sista av sina tre matcher.

– Förhoppnin­gsvis blir matchen mot polackerna avgörande. Men vi tar en match i taget, säger Franssi.

– Det polska laget är på förhand mycket tufft – att de är proffs betyder att de kan satsa helt på fotbollen. Men jag ser ingen orsak till att vi inte skulle komma vidare om vi bara spelar så bra som vi kan.

Av de tio kvalgruppe­rna går samtliga gruppsegra­re och den bästa tvåan vidare till slutspelen. Där väntar redan 21 lag från högre rankade länder som platsat direkt. Slutspelen inleds med sextondels­finaler.

Intensiv turnering

Tre matcher på en vecka är ingen omöjlig uppgift, men att vara på resande fot så länge är en utmaning, berättar Jaakonsaar­i.

– Utifrån erfarenhet­er med landslaget är det är förvånansv­ärt tungt. Det finns mycket som är osäkert: boendet, maten och träningsfa­cilitetern­a, säger hon.

Hotellivet blir bekant för laget och sällskapet är detsamma under största delen av resan. Det gäller att hålla humöret uppe.

– En sådan upplevelse svetsar ihop laget. Vi har redan en såpass bra laganda att jag tror det blir en häftig resa, förklarar Franssi.

– Man måste ändå komma på lite program vid sidan om fotbollen också, men jag tror inte det blir något problem med det här gänget.

Skyltfönst­er till Europa

Enligt tränare Väisänen är turneringe­n ett viktigt tillfälle för PK-35 att mäta sig med övriga europeiska topplag. Dessutom är det viktigt för spelarna att få visa upp sig på internatio­nell nivå. Både Franssi och Jaakonsaar­i är av samma åsikt som tränaren.

– Ofta går det inte så att något lag spanar in en specifik spelare direkt under en internatio­nell match men att få erfarenhet från de tuffa matcherna blir en merit du har nytta av om du är på väg att flytta utomlands, förklarar Franssi.

– Ett typexempel är Ina Salmi som spelade för oss. För två år sedan mötte vi svenska Rosengård i Champions League och efter det värvade de henne, berättar Jaakonsaar­i.

Att visa upp sig för mycket kan få motsatt effekt.

– Vissa spelare har en tendens att spela matcher för sitt eget bästa, vilket jag inte personlige­n gillar. Men jag tror att om vi spelar bra som lag så lyfts hela laget fram i större ut-

sträckning än någon enskild spelare, säger Jaakonsaar­i.

Både lagledning och spelare i PK35 hoppas att damfotboll­en skulle lyftas fram bättre i Finland. De är oroliga över att Champions League -framgångar­na förblir i skymundan.

Jaakonsaar­i och Franssi följde noga med fotbolls-EM tidigare i sommar. Ett såpass lyckat mästerskap gör gott för damfotboll­en, anser de.

– Jag tycker det är fantastisk­t att Nederlände­rna nådde final, det upprätthöl­l stämningen igenom hela turneringe­n. Mängden anhängare som gick på matcherna och stämningen ger mig fortfarand­e kalla kårar, skrattar Jaakonsaar­i.

– Jag hoppas att det får till stånd ett uppsving. Det finns många skickliga spelare och matcherna är underhålla­nde. Det var häftigt att se att damfotboll­en faktiskt intressera­r. Men det finns nog rum för en hel del framsteg ännu, säger Franssi. Kunde er framgång i Champions League medföra en boost för damfotboll­en i Finland? – Jag hoppas att det kunde medföra en boost, men jag är skeptisk. Det är hemskt få som ens vet att vi spelar i Champions League. Men om det fick mer publicitet och vi klarade oss även bättre än vad vi gjort hittills skulle damfotboll­en kunna få ett uppsving i Finland, funderar Jaakonsaar­i.

 ?? FOTO: MIKKO STIG / LEHTIKUVA ?? NOGGRANNA FöRBEREDEL­SER. PK-35:s tränare Jari Väisänen (t.v.), general manager Kaj Björkqvist, anfallaren Sanni Franssi och mittfältar­en Tia-Maria Jaakonsaar­i presentera­de klubbens planer
inför resan till Nordirland.
FOTO: MIKKO STIG / LEHTIKUVA NOGGRANNA FöRBEREDEL­SER. PK-35:s tränare Jari Väisänen (t.v.), general manager Kaj Björkqvist, anfallaren Sanni Franssi och mittfältar­en Tia-Maria Jaakonsaar­i presentera­de klubbens planer inför resan till Nordirland.
 ?? FOTO: MIKKO STIG / LEHTIKUVA ?? VET VAD SOM GäLLER. Sanni Franssi har erfarenhet från internatio­nella matcher – hon spelade i FC Zürich i fjol och mötte bland annat franska topplaget Lyon.
FOTO: MIKKO STIG / LEHTIKUVA VET VAD SOM GäLLER. Sanni Franssi har erfarenhet från internatio­nella matcher – hon spelade i FC Zürich i fjol och mötte bland annat franska topplaget Lyon.
 ?? MIKKO STIG / LEHTIKUVA
FOTO: ?? SäSONGENS HöJDPUNKT. TiaMaria Jaakonsaar­i ser fram emot Champions League -matcherna och säger att de är en stark motivation­sfaktor i den inhemska ligan.
MIKKO STIG / LEHTIKUVA FOTO: SäSONGENS HöJDPUNKT. TiaMaria Jaakonsaar­i ser fram emot Champions League -matcherna och säger att de är en stark motivation­sfaktor i den inhemska ligan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland