Hufvudstadsbladet

Ikea förlänger returrätte­n till ett år också i Finland

Nu förlänger även Ikea i Finland returrätte­n på alla köp till ett år. Samtidig ska företaget börja betala tillbaka med pengar såsom produkten köpts och inte enbart i presentkor­t.

- JENNIFER SNåRBACKA

– Vi vill ge våra kunder den bästa servicen vi kan. Vi anser att hemmet är något av det viktigaste i ens liv och man ska kunna ta hem och prova våra produkter innan man bestämmer sig, säger kommunikat­ionsexpert Annika Stubbe på Ikea Finland.

Ikea förlänger bytes- och returrätte­n från 90 till 365 dagar på alla köp mot kvitto i varuhus, nätbutiker samt fyndhörnan. Det här är en följd av Ikeas globala rekommenda­tion till alla Ikealänder. Hittills är det bara Sverige och Finland som förlängt ångerrätte­n och i exempelvis Norge och Danmark finns det ingen tidsgräns alls på returnerin­g av oanvända produkter.

– Finland är ett stort land, och om man kommer körandes från exempelvis Österbotte­n till Ikea i Reso så vill vi ge möjlighete­n för dem att faktiskt hinna prova produkten. Kunder som bor fem timmar bort ska få lika bra service som de som bor fem minuter bort.

Stubbe påpekar att produktern­a som returneras måste vara oanvända. De får däremot nog vara öppnade och ihopmonter­ade. Någon risk att folk börjar använda grejer och lämna tillbaka dem ändå finns det inte.

– Vi kontroller­ar allt som retur- neras noggrant och vår personal är skicklig på att kolla om produktern­a är använda eller inte. Hur vi kontroller­ar beror på produkten, men dessutom har vi ju också tidigare haft en lång returrätt så det är inte så stora förändring­ar.

Till och med sängmadras­serna ska nu också kunna tas hem på prov i 90 dagar. Det kan variera vad som händer med de varor som returneras, men man siktar på att kunna återförsäl­ja det mesta via fyndhörnan.

– När det gäller madrassern­a beror det på hur mycket de använts eftersom de till slut blir hygienprod­ukter, men vi satsar på att sälja även dem via fyndhörnan.

Tidigare har kunder som returnerat varor fått ett presentkor­t till Ikea laddat med summan som betalas tillbaka. Nu utvidgas den här möjlighete­n så att kunden också kan få tillbaka sina pengar såsom produkten betalats, det vill säga direkt till kontot, kortet eller kontant.

– Men om kunden exempelvis inte vill vänta på att pengarna ska komma till kontot, och hellre gör sina inköp direkt, kan vi fortfarand­e sätta över pengarna på ett presentkor­t.

Om det förra systemet med presentkor­t har fått mycket klagomål kan Stubbe inte svara på, men hon säger att det säkerligen också diskuterat­s under processens gång.

– Vi lyssnar alltid på våra kunder och vi får se hur det här tas emot.

Butikerna kan välja själva

Garantin och returrätte­n är en frivillig förmån som butiker kan erbjuda men butikerna är skyldiga att ersätta kunder för felaktiga produkter.

– Det är skillnad på garantin och ansvaret för fel, påpekar jurist Seri- na Kavonius vid Konkurrens- och konsumentv­erket.

Lagen förpliktar därmed inte fysiska butiker till garanti och det står inte heller något i lagen om hur butiker borde betala tillbaka till kunden.

– Det finns en del variatione­r där, vissa butiker har ingen ångerrätt alls, andra har en längre ångerrätt. Vissa betalar tillbaka i pengar, och andra betalar tillbaka med presentkor­t.

Vid distansför­säljning måste försäljare­n däremot enligt lag erbjuda en 14 dagars garanti efter att produkten anlänt. De flesta fysiska butiker följer också samma princip. Det lönar sig ofta i längden för butikerna eftersom att kunderna då i större utsträckni­ng vågar göra köpet, menar Kavonius.

– Det viktigaste är att butikerna tydligt informerar om konsumente­ns rättighete­r och förmåner samt att man sedan också håller fast vid dem.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? NY SERVICE. Nu kan kunderna ångra sina Ikeaköp i ett år efter köpet. Produktern­a som returneras måste vara oanvända.
FOTO: MOSTPHOTOS NY SERVICE. Nu kan kunderna ångra sina Ikeaköp i ett år efter köpet. Produktern­a som returneras måste vara oanvända.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland