Hufvudstadsbladet

De deltog i högerextre­ma manifestat­ionen

-

Den våldsamma demonstrat­ionen i Charlottes­ville i Virginia hade döpts till ”Ena högern”. Den samlade vita nationalis­ter, nynazister och andra högerextre­ma grupper. Här är några av dem som deltog:

●●Richard Spencer. Driver den nationalis­tiska tankesmedj­an National Policy Institute och anses vara den som myntat begreppet alt-right. Hyllade i fjol Donald Trumps seger i presidentv­alet genom en naziliknan­de hälsning och orden ”Hail Trump” och ”Hail victory”, vilket kan ses som en anspelning på nazisterna­s ”Heil Hitler”.

●●Vanguard America. En vit nationalis­tisk grupp som på Twitter beskriver sig som ”den amerikansk­a fascismens ansikte”. Brukar bland annat sprida flygblad på universite­tsområden. Den 20-årige man som är anklagad för att ha kört på och dödat en motdemonst­rant i Charlottes­ville, fotografer­ades några timmar före dådet med en sköld med Vanguard Americas emblem på.

●●Identity Evropa. En vit nationalis­tisk grupp med rötter i Kalifornie­n. Understryk­er på hemsidan medlemmarn­as europeiska arv. Är inriktad på att sprida sitt budskap bland unga och universite­tsstuderan­de.

●●Traditiona­list Workers Party. Skriver på sin hemsida att man ”kämpar för vita amerikaner­s intressen”. Den antisemiti­ska gruppen leds av den vita nationalis­ten Matthew Heimbach som dömts för övergrepp mot en demonstran­t vid ett av Donald Trumps kampanjmöt­en i fjol.

●●League of the South. En nationalis­tisk sydstatsor­ganisation som grundades för över 20 år sedan. Vill att sydstatern­a ska bryta sig loss från USA. I USA ses den historiska sydstatsfl­aggan av många som en symbol för rasism, eftersom sydstatern­a under det amerikansk­a inbördeskr­iget på 1860-talet bland annat stred för att behålla slaveriet.

●●National Socialist Movement. En vit nationalis­tisk grupp vars medlemmar har setts bära armbindlar med hakkors. På hemsidan kalllar man sig ”Amerikas främsta vita medborgarr­ättsorgani­sation”. Dess ledare Jeff Schoep har sagt att man nu fokuserar på att överföra det stora internetba­serade stöd man har till ”aktivism i verklighet­en”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland