Hufvudstadsbladet

Vad sker i Europa egentligen?

- LEIF ANDERSSON studerande i statskunsk­ap och folkrätt, Åbo

EU Sakfelen var många då Harry Blässar (HBL 10.8) svarade på min insändare. Bland annat beskyller Blässar mig för att som studerande inte minnas historien. Kanske han har rätt för jag minns inte av samtidshis­torian att det skulle vara Ryssland utan USA som skapat konflikter i Europa under detta årtusende. Natos utvidgning till ryska grannstate­r, en utplacerin­g av soldater och vapen i dessa stater (8 000 km från USA) och en amerikansk kupp i Ukraina har alla varit provokatio­ner riktade mot Ryssland.

Och en amerikansk kupp

är vad som skedde i Ukraina. Ukraina valde Ryssland, USA blev sur och betalade liberala grupper att gå ut på gatorna, extremväns­tern och extremhöge­rn såg sin möjlighet och gick med i protestern­a, den lagligt valda presidente­n tvingades fly, en amerikansk marionettr­egering krönas och plötsligt kan vi hitta USA:s förra vice presidents Joe Bidens son i styrelsen av det ukrainska oljeföreta­get Naftogaz. Det är inte versionen medierna skriver om, men både multimilja­rdären George Soros och hans marionettr­egent Barack Obama har öppet medgett detta. Som tur var svarade inte Ryssland heller på denna provokatio­n; man nöjde sig med att gå in och skydda den ryska majoritets­befolkning­en

på Krim och i Luhansk och den stora ryska minoritets­befolkning­en i Donetsk.

EU:s möjliga sanktioner mot Polen baserar sig förresten på att Polen kommer att låta den verkställa­nde makten tillsätta den dömande makten, något bland annat USA gjort sig känd för i historien. Vad gäller flyktingar­na så bör Blässar minnas att alla stater har full rätt att avgöra vem som korsar statens gränser. Det är fullt lagligt att inte ta emot dem om de kommer från ett land där de redan skulle kunna leva i trygghet. Finland har därmed ingen skyldighet att ta emot dem som når den italienska och grekiska kusten då de färdats igenom minst fem trygga stater innan de nått oss.

EU:s steg mot federalism är dessutom tydliga. En stor del av besluten som implemente­ras i Finland i dag kommer redan från EU och under hösten har EU planer på att fatta beslut som inte bara skulle göra medlemssta­terna till delstater i en federation, utan län i en enda EU-stat. Bland annat finns det planer på att skapa ett finansmini­sterium för EU som skulle ta över medlemssta­ternas budgetmakt och därmed deras pengar. Det sista vi har kvar av självständ­igheten skulle därmed förloras. Brexit räddade britterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland