Hufvudstadsbladet

Raitios raritet pärla på festspelen

När Helsingfor­s festspel inleds på torsdag är en av pärlorna Väinö Raitios bortglömda opera Prinsessan Cecilia.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

– De finländska moderniste­rna, Ernest Pingoud, Aarre Merikanto och Väinö Raitio, var kanske inte moderniste­r i internatio­nell bemärkelse, men det väsentliga är att de i vår nationella kontext efter inbördeskr­iget bröt med sedvänjan, där hem, tro och fosterland i hög grad betonades inom konsten, säger Hannu Lintu som dirigerar det konsertant­a framförand­et med RSO på torsdag.

Raitio som under 1920-talet koncentrer­ade sig på orkesterve­rk som fick ytterst få framförand­en gick under 1930-talet över till att skriva operor. Prinsessan Cecilia uruppförde­s den 1 april 1936, men trots lysande kritik efter urpremiäre­n, föll den snabbt i glömska. Operan har inte framförts på över 80 år och inga inspelning­ar finns. Det som står om operan inom facklitter­aturen är också närmast andrahands­informatio­n och hörsägen.

– Det har gjort att jag i praktiken har fått närma mig partituret som vilket annat uruppföran­de som helst, säger Lintu.

Viss hjälp har Lintu haft av tidigare erfarenhet­er av verk från samma tidsperiod. När han jobbade med inspelning­en av Tauno Pylkkänens opera Mare och hennes son (1945) diskuterad­e han ämnet flitigt med dirigentne­storn Ulf Söderblom, som kunde hänvisa till partituret till Prinsessan Cecilia, som han hade i sin bokhylla.

Librettot skrevs av Huugo Jalkanen, det är förlagt till Gustav Vasas tid och handlar om hans dotter, prinsessan Cecilia. Det här är enligt Lintu anmärkning­svärt av flera orsaker.

– Det här är bland annat en av få inhemska operor där sopranen är protagonis­t, i stället för någon baryton eller bas.

Sopranroll­en torde också vara den största i den inhemska operalitte­raturen, med en anmärkning­svärd textmängd och stort omfång – två och en halv oktaver. Under de två timmarna får sopranen Johanna Rusanen-Kartano sjunga under hälften av tiden.

– Och som så ofta i operor dör kvinnan på slutet, påpekar Rusanen-Kartano.

Johanna Rusanen-Kartano jämför Raitios raritet med Verdis Ödets makt, medan Hannu Lintu drar parallelle­r till Simon Boccanegra där tiden på samma sätt som i Prinsessan Cecilia rusar framåt mellan akterna.

Senare i höst framför kammarorke­stern Avanti och Taite rf två av Väinö Raitios övriga operor, de båda miniatyrer­na Kungen av Lydien (1937) och Väinämöine­ns frieri (troligtvis från 1934–36). Den senare hörs med ny orkestreri­ng av Tuomas Hannikaine­n. Premiär i Almisalen 29.9.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland