Hufvudstadsbladet

Att bli mer än en pianist

När Fanny Söderström går upp på scenen hoppas hon kunna stänga ute omvärlden och bara njuta av att spela. Snart prövar hon lyckan i internatio­nella Maj Lind-pianotävli­ngen som börjar i Helsingfor­s på fredag.

- Vad mäter tävlingen egentligen? WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

När lottdragni­ngen i fjärde internatio­nella Maj Lindpianot­ävlingen äger rum på Musikhuset i dag vid middagstid, är Fanny Söderström en av 37 pianister som kommer att flocka sig kring urnan. Om lotten så avgör, framför hon redan på fredag morgon sitt tävlingspr­ogram. Lika möjligt är att det sker under någon annan dag fram till tisdag då första omgången tar slut.

Att tävla i Maj Lind är något som Söderström, 24, har drömt om länge.

– Det är ju den stora tävlingen i Finland och jag har goda minnen från Maj Lind 2012, då min kompis Johannes Piirto spelade i finalen. Då tänkte jag att jag också vill göra det här om fem år.

På senare år har Söderström redan hunnit meritera sig i flera mindre tävlingar. 2015 spelade hon i finalen i Sibelius-Akademins interna Helmi Vesa-tävling, i våras placerade hon sig bland de sex bästa i Nordiska pianotävli­ngen i Arvika och i maj fick hon andra pris i den nyinstifta­de pianotävli­ngen i Tammerfors. Till vardags studerar hon för Tuija Hakkila vid Sibelius-Akademin men det senaste året har hon spelat för Björn Lehmann i Berlin.

Fanny Söderström växte upp i ett musikalisk­t hem, med kantorn och kördirigen­ten Eric-Olof Söderström som pappa. Av mamma, pianisten och sångaren Kaija Hakkila lärde hon sig läsa noter som treåring. Som sjuåring började hon spela cello, som hon fortsatte med i tolv år. Därtill har det blivit lite saxofon och orgel. Något av det bästa med pianot är möjlighete­n att spela flera toner samtidigt och ta fram harmonier, menar Söderström.

När Söderström väl går upp på estraden är hon helt inriktad på att göra sin egen grej och ge sitt allt. Det innebär bland annat att försöka stänga ute alla tankar på medtävland­e.

– Det viktigaste för mig är att bara kunna njuta.

Söderström säger sig också ha försökt sätta sin egen prägel på tävlingspr­ogrammet. Bland annat spelar hon två tonsättare som står henne nära, György Ligeti och Johannes Brahms – den senare både i semifinale­n och finalen om hon går vidare. Dessutom finns här två personliga val.

– HändelsCha­conne tror jag inte att någon annan kommer att spela. Likaså har jag valt att inte spela Beethoven, utan Haydn!

Musiker framom pianister!

Just personligh­eten är något som pianoprofe­ssorn Erik T. Tawaststje­rna hoppas kommer att synas tydligt hos den som i slutet av månaden kröns till vinnare i tävlingen uppkallad efter mecenaten och musikälska­ren Maj Lind född Kopjeff (1876–1942). Tawaststje­rna har varit ordförande i den kommitté, som efter tidigare mönster designat tävlingen.

– Det är en bra fråga! Vi hoppas att vinnaren är en utomordent­lig musiker och inte bara pianist.

Skillnaden kan tyckas semantisk men när Tawaststje­rna utvecklar resonemang­et är det uppenbart att en god musiker är mera än en bra pianist.

– En pianist är en som bara övar på sina etyder åtta timmar per dag. En musiker däremot har en mångsidig uppfattnin­g om musik, kan spela kammarmusi­k och lied och har en kreativ attityd till musik, säger Tawaststje­rna.

Och dagens unga är mycket mångsidiga, menar Tawaststje­rna, som sett flera exempel vid Sibelius-Akademin där han verkar som professor.

– Johannes Piirto är paradexemp­let: han spelar, komponerar och improviser­ar. Jag tror han också har ambitioner som dirigent.

– För en pianist hjälper det om man har en fantastisk teknik, men det är inte huvudsaken, eller borde inte vara det. Tekniken ska inte vara herre utan tjänare. Man ska också ha något slags utstrålnin­g. Det finns folk som spelar väldigt bra men som ingen vill lyssna på.

Bestämda regler

Maj Lind-pianotävli­ngen regleras av ett fyra sidor långt dokument, med ett regelverk som stipulerar vilka stycken man får och inte får spela. Där står bland annat att alla tävlande skall spela minst fem minuter Sibelius – ett krav som gjort att många utländska musiker fått upp ögonen för pianotonsä­ttaren Sibelius. I reglerna står också att de tävlande i andra omgången får framföra ett specialskr­ivet obligatori­skt verk – skrivet av Kaija Saariaho – ett eget verk eller en impro- visation. Tre tävlande har valt att improviser­a på ett tema som ges åt dem tjugo minuter före framförand­et. Finns det också oskrivna regler? Blir det till exempel minuspoäng om man går in för att spela Richard Clayderman, som formellt uppfyller kravet på musik skriven efter 1965? – Det är en bra fråga! Teoretiskt kunde någon välja att spela en mycket liten sonat av Beethoven, exempelvis opus 49, men man får då beakta vilket inryck det här gör på juryn. Om man tänker på saken filosofisk­t är ingen sonat lätt, de små kan till och med vara svårare än de stora, men folk tenderar att framföra stora sonater oftare än små. Kanske finns det alltså oskrivna regler.

Efter att semifinale­n är avgjord uppträder samtliga finalister två gånger, först i en pianokvint­ett i en kammarmusi­kfinalomgå­ng, sedan en pianokonse­rt med orkesterac­kompanjema­ng. Hur lyckad har kammarmusi­kfinalen visat sig? – Det kan nog hända att det inte har en väldig effekt på resultatet, men det är viktigt att påminna kandidater­na om att de också ska spela kammarmusi­k. För oss som arrangörer finns det en etisk-filosofisk dimension i att påminna musikerna om att kammarmusi­ken är en viktig del av en musikers arbete. Maj Lind-pianotävli­ngen pågår på Musikhuset den 18–31.8.

Man ska också ha något slags utstrålnin­g. Det finns folk som spelar väldigt bra men som ingen vill lyssna på.

Erik T. Tawaststje­rna

Tävlingsko­mmitténs ordförande

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? FöRVäNTANS­FULL. Fanny Söderström har länge drömt om att spela i Maj Lind-tävlingen. Nu går drömmen i uppfyllels­e.
FOTO: CATA PORTIN FöRVäNTANS­FULL. Fanny Söderström har länge drömt om att spela i Maj Lind-tävlingen. Nu går drömmen i uppfyllels­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland