Hufvudstadsbladet

Toppa salladen med rökt lax

Sallad är den perfekta middagen så här i skördetide­r. På torsdagsma­ten finns recept på tre matiga sallader.

- YLVA BERGQVIST/TT

Jo, jag skrev rätt. Sallad är maträtten som görs på råvaran sallat – Lactuca på latin. Sallaten ska alltid sköljas och därefter kan bladen eventuellt ges lite extra omtanke. En stund på grillen ger romansalla­ten en härlig rökig smak, en klick smör och någon minut i stekpannan gör gott för huvudsalla­ten och ett rejält isbad är definitivt lyckosamt för isbergssal­laten.

Om du ska göra en mättande sallad är kolhydrate­r viktiga. De ger salladen rätten att titulera sig matig men man kan hoppa över kolhydrate­rna om det finns goda skäl – till exempel ett bröd eller en mättande röra. Så här års är potatisen fantastisk, men kokt bulgur, quinoa eller matvete blir också gott. Häll gärna lite vinägrett över de kokta kolhydrate­rna medan de fortfarand­e är varma, då suger de åt sig mer smak.

Gamla smakkamrat­er

Vandrar vi vidare i salladens anatomi är nästa anhalt grönsakern­a – smakrika tomater, het chili, nyskördade örter, gyllene majs, sval gurka, färsk lök, krispiga bönor. Så här års är listan nästan oändlig. Blanda gärna ned söta frukter och bär som persikor, melon, jordgubbar och blåbär i salta sallader och välj råvaror med olika textur. Mjuk avokado är till exempel gott ihop med krispigt äpple. Ett annat knep är att jobba med kända smakkamrat­er som tomat och basilika, melon och mynta eller majs och chili.

Sallader utan dressing är dötrista historier och de som är dränkta i dressing är sorgliga. Lagom är med andra ord bra. Oftast tycker jag att man behöver en oljebasera­d dressing även om man serverar en tzatziki eller en hummus till. De fyller liksom olika funktion. Den ena bäddar in och ger smak till varenda ingrediens, medan den andra fyller ut upplevelse­n i munnen och ger mättnad och proteiner.

Ska salladen serveras som en hel måltid behövs protein i form av ost, ägg, bönor, kött eller fisk – på toppen eller vid sidan av. Sist men inte minns ska man tänka på knaprighet­en. En näve kokoschips, rostade nötter, frön eller krutonger kan vara den ingrediens som gör salladen helt perfekt.

 ?? FOTO: STINA STJERNKVIS­T / TT ??
FOTO: STINA STJERNKVIS­T / TT
 ?? FOTO: ADOBE STOCK ?? TID FöR SALLAD. Det grönskar i både butiken och trädgårdsl­andet. Hacka ihop sommarens läckraste sallad.
FOTO: ADOBE STOCK TID FöR SALLAD. Det grönskar i både butiken och trädgårdsl­andet. Hacka ihop sommarens läckraste sallad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland