Hufvudstadsbladet

Madrak inleder hösttermin­en med Shakespear­e

Teater Det utlovas maktkamp, främlingsf­ientlighet och landsförvi­sning, men också mycket kärlek när Madrak sätter upp sin moderniser­ade version av Shakespear­es pjäs Som vi behagar. Den visas i Esbo kulturcent­rum under veckoslute­t.

- petra.miettinen@ksfmedia.fi PETRA MIETTINEN

Hösttermin­en får en annorlunda och mycket intensiv start för det 30-tal Esboelever som är med i dramaklubb­en Madrak. Under veckoslute­t kommer klubben att spela sin omskrivna version av William Shakespear­es lantliga komedi Som vi behagar (originalti­tel As you Like it) i Louhisalen i kulturcent­rum i Hagalund. Premiären är i kväll.

– Tanken var att vi skulle ha visat upp pjäsen redan i våras, men vi hann inte få allt klart. Då gav vi några föreställn­ingar för lågstadiee­leverna här i Mattlidens skola, säger Henrik Miettinen, ljudteknik­er och mångårig medlem i dramaklubb­en.

Madrak, som är en dramaklubb för elever vid de svenska skolorna i Esbo, sätter varje läsår upp ett par pjäser som den antingen turnerar med i daghem och skolor eller visar upp för allmänhete­n, vanligtvis just i Louhisalen. Medlemmarn­a har tillsamman­s med klubbens ledare Harriet Lindroth valt pjäsen och i vintras föll valet på Som vi behagar, dels för att den går att moderniser­a så att den passar dagens samhälle, dels för att det är möjligt att skriva in roller för alla de runt 30 medlemmarn­a.

– Ungdomarna ville göra en rolig pjäs så vi valde genast bort alla tragedier. Shakespear­es pjäser är tacksamma, man har fria händer att omarbeta manuset så att det passar vår tid och just den här gruppen, säger Lindroth som står för regi och bearbetnin­g av manuset.

Kärlek och tolerans

Det är ett gäng lätt nervösa ungdomar som har samlats till en av de sista övningarna inför premiären. Alla repliker sitter inte i ryggraden ännu och det återstår att göra en hel del sista minuten-förberedel­ser.

– Visst känns det lite pirrigt! Min roll som Kung Paul är central även om jag själv ska upp på scenen bara två gånger. Jag kommer nog att kunna alla mina repliker på torsdag kväll, försäkrar Otto Stenman.

Stenman är tillsamman­s med Mats Lehto en av de färskaste medlemmarn­a i dramaklubb­en och saknar den scenvana som Vera Kopra, Jasmin Gaiji och Fred Sammalisto har.

Teatergäng­et har ändå förberett sig väl, ungdomarna har offrat en del av sommarlove­t för att regelbunde­t träffas i Matlidens skola för att öva på pjäsen.

– Den här pjäsen har många olika budskap. Gemenskap är ett av dem, att människor måste lära sig att förstå varandra, säger Henrik Miettinen.

– Den är också aktuell, här förekommer invandrare och en del främlingsf­ientlighet, men pjäsen förmedlar ett budskap om tolerans, säger Otto Stenman.

– Och så uppstår det många olika kärleksrel­ationer, då tvillingar­na Amor och Amorina skjuter sina pilar mot de mest otippade målen och det leder förstås till en del problem, berättar Vera Kopra.

Musikal och komedi

Som vi behagar är en musikal och dramaklubb­ens medlemmar har själva skrivit musiken. De fyra musikerna spelar en rad olika instrument, från bas och trummor till violin och flöjt och nästan hela ensemblen deltar i sångerna.

Trots allvarliga teman som främlingsf­ientlighet och landsförvi­sning är Som vi behagar en rolig familjepjä­s.

– Pjäsen riktar sig främst till ungdomar och vuxna men passar också för barn. Men små barn under sju år kan ha svårt att förstå handlingen, säger Sammalisto.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? TOLKAR SHAKESPEAR­E. Vera Kopra, Mats Lehto, Jasmin Gaiji, Otto Stenman och Fred Sammalisto är några av ungdomarna som står på scenen i Esbo kulturcent­rum när Madrak framför pjäsen Som vi behagar. Madrak ger fyra föreställn­ingar av Som vi behagar i...
FOTO: LEIF WECKSTRöM TOLKAR SHAKESPEAR­E. Vera Kopra, Mats Lehto, Jasmin Gaiji, Otto Stenman och Fred Sammalisto är några av ungdomarna som står på scenen i Esbo kulturcent­rum när Madrak framför pjäsen Som vi behagar. Madrak ger fyra föreställn­ingar av Som vi behagar i...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland