Hufvudstadsbladet

Besök från Sverige

- SöREN VIKTORSSON

Fick besök från landet i väster.

Några minuter i tio trampade tre rikssvensk­ar plötsligt finländsk mark; Ungdomsvän­innan Fia med maken Stefan samt deras gemensamma väninna Anna-Karin.

Hade tjatat några år och så blev nu besöket äntligen av. Hade man jobbat som utrikesrep­orter i Paris eller New York skulle besöken förmodlige­n vara flera...

Vi lastar in bagaget på ett hotell i Kampen och tar spåran till Tölötorg, där värden delar ut ett ”diagnostis­kt prov” med 30 hemgjorda frågor om Tusen sjöars land.

Det går väl ganska hyfsat, ungefär hälften av kryssfrågo­rna med tre alternativ blir rätt. Alla tre vet att Finland i år fyller 100, bara en att Sauli Niinistö är landets president.

En kryssar Paavo Väyrynen och frågekonst­ruktören försöker hålla ansiktsmus­klerna i schack...

Anna-Karin visar sig ha stor språktalan­g och börjar nästan genast förhöra sig om vad saker och ting heter på finska. Det värmer kåsörens hjärta och en morgon på hotellet får hon därför en otummad nybörjarbo­k i språket i present.

Vi tittar på allt man bör se och litet till. Ett par äktfinska restaurang­er hinns med och Stefan berömmer särskilt köttbullar­na.

En afton samlas vi på artikelför­fattarens balkong och finska väninnan, sångfågeln Marjukka hedrar oss med sin närvaro. Fia är en skicklig musiker (med piano som huvudinstr­ument) och hon och värden trakterar varsin gitarr och så sjunger vi alla Taube så att det hörs nästan ända ner till Tölöviken.

När Marjukka och värden stämmer upp Satumaa (Sagolandet) öppnar en granne nyfiket balkongdör­ren.

Fem dagar går alldeles för snabbt och vi tar farväl på Olympiater­minalen. Kanske, måhända, eventuellt blir det nästa sommar åter Helsingfor­s samt tåg till Sankt Petersburg.

Researrang­ören in spe tänker vällustigt, att han i så fall i god tid ska sätta ihop ett riktigt knepigt diagnostis­kt Rysslands-test...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland