Hufvudstadsbladet

Finansmini­stern optimistis­k om budgetlösn­ing

De två dagar långa budgetförh­andlingarn­a mellan Finansmini­steriet och de övriga ministerie­rna avslutades på torsdagen.

-

– Nu har vi en stor hög viktiga frågor på bordet och inom regeringen ska vi diskutera hur de ska prioritera­s. Rörelsemar­iginalen är ganska snäv, säger finansmini­ster Petteri Orpo (Saml)

Efter att förhandlin­garna med ministerie­rna avslutats möttes den så kallade regeringst­rion, alltså förutom Orpo statsminis­ter Juha Sipilä (C) och Europa, kultur och idrotts minister Sampo Terho (NA) för en första budgetgeno­mgång.

I offentligh­eten har det spekulerat­s kring att bland annat den så kallade solidarite­tsskatten och andra skattelösn­ingar kan skapa en intern dragkamp i regeringen. Men Orpo verkar inte alltför oroad.

–Jag ser ingen dramatik här. I skattefråg­orna tycks det inte handla om särskilt stora meningsski­llnader. Vi hittar nog en lösning.

– De största utmaningar­na hänger ihop med utgifterna. Jag håller hårt fast vid målet att skuldsättn­ingstakten inte ska öka.

Regeringen har sina egentliga budgetförh­andlingar om nästa års budget under de sista dagarna i augusti. Hela statsbudge­ten har en storlek på cirka 55 miljarder euro.

Utsläppsra­pporten ej klar

Den parlamenta­riska arbetsgrup­p som ska ta ställning till trafikutsl­äppen behöver mer tid för sitt arbete. Arbetsgrup­pen skulle presentera en mellanrapp­ort på fredag men riksdagsgr­upperna har inte lyckats färdigstäl­la förslaget.

Arbetsgrup­pen har bland annat som uppgift att reflektera över even tuella subvention­er på elbilar och hur staten ska delta i byggandet av laddningsp­unkter för elbilar.

Kommunikat­ionsminist­eriet meddelar att diskussion­erna fortsätter den här månaden.

Målet har varit att kunna presentera en enhällig rapport.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG ?? INGEN DRAMATIK. Petteri Orpo är säker på att en lösning kommer att hittas.
FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG INGEN DRAMATIK. Petteri Orpo är säker på att en lösning kommer att hittas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland