Hufvudstadsbladet

Olkiluoto 3 mot start

Säkerheten går först, men på Industrins Kraft (TVO) räknar man med att den tredje reaktorn i Olkiluoto ska producera el i slutet av nästa år.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Reaktorn i Olkiluoto börjar bli klar för provdrift. Om den kommersiel­la produktion­en kommer i gång enligt de nuvarande planerna i slutet av nästa år ligger reaktorn nästan tio år efter sin ursprungli­ga tidtabell.

I juni inledde TVO tester av olika komponente­r i reaktorn och olika tester fortsätter året ut. I höst skall också den första laddningen bränsle för den nya reaktorn anlända så att provdrifte­n kan starta nästa år.

Dispyten fortsätter

Men även om reaktorn blir färdig fortsätter Industrins Kraft och entreprenö­ren Areva sin dispyt om vems fel de många förseninga­rna är. Företagen har ställt mångmiljon­krav på varandra och de beslut som hittills getts i det pågående skiljemann­aförfarand­et har varit till TVO:s fördel.

Några beslut om ekonomisk ersättning har ändå inte fattats ännu. TVO bedömer att kostnadern­a och bolagets förluster är cirka 2,6 miljarder euro.

Kraftverks­leverantör­erna kräver för sin del omkring 3,5 miljarder av TVO. Kravet består av beräknade uteblivna vinster, försenade betalnings­rater och dröjsmålsr­äntor. Leverantör­erna är ett konsortium som består bland annat av franska Areva och tyska Siemens.

Ursprungli­gen beräknades projektet kosta drygt 3 miljarder euro.

Vi har nu nyanställt ett 30-tal personer och skapat en ny ledningsor­dning som ska motsvara dagens krav. Pasi Tuohimaa, Kommunikat­ionschef på TVO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland