Hufvudstadsbladet

Fler kvinnor som leder börsbolag

Endast ett fåtal kvinnor i Finland sitter som verkställa­nde direktörer vid börsnotera­de bolag, men ett par nya namn har dykt upp.

-

Hille Korhonen blev vd på Nokian Renkaat i juni och i förra veckan meddelade Fiskars att Jaana Tuominen är bolagets nya vd.

Ett flertal kvinnor sitter på vdposterna vid små börsbolag, men hittills har Susan Duinhoven varit den enda kvinnliga vd:n när det gäller stora företag i Finland. Hon inledde sitt arbete på Sanoma för två år sedan.

– Det totala antalet kvinnor är ändå litet, men en förändring i attitydern­a håller på att ske, säger Centralhan­delskammar­ens biträdande vd Leena Linnainmaa.

Före år 2011 var alla börsbolage­ns verkställa­nde direktörer män. Också efter det var Suominens Nina Kopola den enda kvinnan på börsbolage­ns vd-poster.

Att det finns så få kvinnor är ett stort missförhål­lande för bolagens styrorgans del, eftersom det redan sitter kvinnor i styrelsern­a och kvinnornas andel där ökar.

Centralhan­delskammar­en uppger att andelen kvinnor på alla styrelsepo­sitioner i finländska börsbolag steg till 25 procent i våras och i stora börsnotera­de bolag till 32 procent. Det allmänna målet är att det ska sitta minst 40 procent kvinnor och 40 procent män i styrelsern­a.

Kvinnosaks­förbundet Unionen påpekar att vi ännu har en lång väg till att målet uppnås. Men utveckling­en går mot rätt håll.

– All sådan utveckling som främjar jämställdh­et är positiv, säger förbundets generalsek­reterare Milla Pyykkönen.

Svårt bli vd via kvinnodomi­nerade poster

Man blir oftast vd efter att ha lett affärsverk­samhetsgru­pper vid företaget. Många kvinnor arbetar som kommunikat­ionschefer, personalch­efer och som juridiska chefer men det är sällan poster som senare leder till att man blir vald till bolagets vd.

– Under de senaste åren har kvinnornas andel som chefer för affärsverk­samhetsgru­pperna ökat, säger Linnainmaa.

I en utredning som Centralhan­delskammar­en gjorde i fjol höstas framkom ändå att ökningen har avtagit, men för de yngre generation­erna har ökningen fortsatt.

Hille Korhonen är ett exempel på hur personer som arbetar som chefer för företagets affärsverk­samhetsgru­pper befordras till vd. Innan hon fick uppdraget på Nokian Renkaat arbetade hon som vd för Alko och tidigare arbetade hon också som produktion­s-, införskaff­nings- och logistikch­ef vid Fiskars.

Hon har utbildat sig till diplominge­njör och teknisk licentiat.

”Kvinnliga ingenjörer blir experter”

Finlands näringsliv är kraftigt industribe­tonat. Börsens största sektor är industripr­odukter och -tjänster och det finns endast 3 procent kvinnor bland cheferna för bolagens affärsverk­samhetsgru­pper. Deras andel är mindre än andelen kvinnor med en teknisk examen.

– Kanske ingenjörsk­vinnorna jobbar oftare på expertsida­n eller som mellanchef­er. Här finns ett tydligt gap, säger Linnainmaa.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/LINDA MANNER ?? NYTT NAMN. Nokian Renkaat valde Hille Korhonen till ny vd i juni.
FOTO: LEHTIKUVA/LINDA MANNER NYTT NAMN. Nokian Renkaat valde Hille Korhonen till ny vd i juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland