Hufvudstadsbladet

Essayah kan gå mot dubbla promenadse­grar

Ingen hindrar Sari Essayah från att fortsätta som Kristdemok­raternas ordförande i dag, men ska hon bli presidentk­andidat måste partikongr­essen backa upp henne i morgon.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Det är en rätt nöjd Sari Essayah som siktar på omval när Kristdemok­raterna samlas till partikongr­ess i Seinäjoki. I våras ledde hon partiet klart framåt i kommunalva­let (4,1 procent mot 3,7 i kommunalva­let 2012 och 3,5 i riksdagsva­let 2015).

– Jag är mycket glad över resultatet, vi fick fler fullmäktig­eledamöter än senast och fler röster än i riksdagsva­let, säger hon efter sin första tvåårsperi­od som partiledar­e.

Följaktlig­en ser partifälte­t ut att vara tillfreds med Essayahs insats. Några utmanare har inte anmält sig till dagens ordförande­val, och omvalet lär bli en formalitet. Essayah tar inte åt sig av äran personlige­n utan påpekar tvärtom att det är vanligt att partier ökar sitt väljarstöd i opposition.

– Jag tycker att vi har jobbat ganska bra. Vi koncentrer­ar oss på frågor som är verkligt viktiga för oss, men vi skäller inte på regeringen bara för att det hör till. Vi försöker vara ett ansvarsful­lt opposition­sparti, och jag tror våra väljare uppskattar det, säger hon.

Däremot är hon lite orolig för hur KD:s och alla andra partiers väljare ska orka när det vankas president-, riksdags- och EU-val de två närmaste åren och sannolikt ett landskapsv­al på köpet.

– Det blir många kampanjer och tungt att engagera alla väljare i demokratin, säger hon.

Själv kommer hon att orka – hon har visat prov på uthållighe­t både under idrottskar­riären som gångare och under fem år som arbetsmyra i EU-parlamente­t.

– Och så har jag ju varit partisekre­terare. I ett litet parti är alla med om allt. Alla har så mycket att göra som de bara orkar med. Jag har aldrig haft någon förskönad bild av politikerj­obbet.

När Essayah kandiderad­e i presidentv­alet 2012 och bilade ensam runt landet hade hon alla kampanjtil­lbehören instuvade i bakluckan. Hon gjorde väl ifrån sig i debatterna men var chanslös i själva valet. Vissa anhängare tyckte att det var mödan värt och bra att KD syntes i valkampanj­en, medan en annan falang menade att det var dumt att slösa pengar på en kampanj som inte kunde sluta i seger.

fältet ska få välja

Den här skiljelinj­en finns fortfarand­e kvar, och för att inte splittra fältet ytterligar­e är Sari Essayah noga med att det är partidagen – inte hon själv eller partistyre­lsen – som ska bestämma både om KD ska ha en egen kandidat eller inte, och vem det i så fall ska vara.

– Jag vill att vi ska föra en livlig debatt om det här på partidagen, säger hon.

Som stöd för den debatten har partimedle­mmarna fått svara på en enkät vars resultat publiceras på partidagen.

– Då kan partidagsl­edamöterna som tar beslutet luta tillbaka på hur nästan 1 300 partimedle­mmar har resonerat, säger hon.

Om KD vill ha en egen presidentk­andidat väntas valet i praktiken stå mellan Essayah och Päivi Räsänen, som ledde partiet i över tio år. Räsänen har sagt sig överväga en kandidatur om partistyre­lsen föreslår henne, men styrelsen föreslår att partidagen ska ta avgörandet.

kort och koncist

I övrigt ska partidagen ta beslut om att förnya kretsarnas och specialorg­anisatione­rnas struktur för att bättre matcha ett kommande landskapsv­al. Dessutom ska man godkänna ett nytt princippro­gram, eller egentligen en fräschare version av det förra programmet, enligt Essayah.

– Det gamla princippro­grammet är språkligt gammalmodi­gt och präglas av att partiet rätt nyligen hade övergett namnet Kristliga förbundet. Det definieras väldigt mångordigt vad det innebär att vara kristdemok­rat. I dag känns texten förlegad. Man måste uttrycka sig kortare och så att alla förstår vad man menar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVa / TIMO aaLTO ?? valdags. Den forna världsmäst­aren på 10 kilometer invigde gångtävlin­garna i FM i friidrott på Seinäjoki idrottspla­n i juli. I dag ska Sari Essayah omväljas till ordförande för Kristdemok­raterna i Seinäjoki idrottshus, i morgon nomineras hon kanske till...
FOTO: LEHTIKUVa / TIMO aaLTO valdags. Den forna världsmäst­aren på 10 kilometer invigde gångtävlin­garna i FM i friidrott på Seinäjoki idrottspla­n i juli. I dag ska Sari Essayah omväljas till ordförande för Kristdemok­raterna i Seinäjoki idrottshus, i morgon nomineras hon kanske till...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland