Hufvudstadsbladet

Kineserna storspende­rar i Finland

Turism De kinesiska turisterna är överlägsna i fråga om att spendera. De använder i snitt tre gånger mer pengar under sitt besök i Finland än övriga turister.

- FNB

Den genomsnitt­liga kinesiska turisten satte sprutt på hela 940 euro under sin Finlandsre­sa, visar statistik från fjolåret.

–Alla utländska turisters snitt per resa är 320 euro, säger Susanne Heikkinen som är statistikp­lanerare på Visit Finland.

Tvåa är spanjorern­a som använde 582 euro i snitt. De ryska turisterna är däremot snåla och använder i snitt bara 175 euro under sina resor till Finland. Det förklaras delvis av att deras besök oftast är kortvariga.

Heikkinen säger att de kinesiska turisterna inte nödvändigt­vis är rika, utan att många med medelinkom­ster reser hit. Men när de reser är de beredda att slå på stort.

– De vill använda en hel del pengar till tjänster och shopping, säger Heikkinen.

Den kinesiska reseguiden Fan Youwei berättar att de kinesiska turisterna endast är intressera­de av de mest kända sevärdhete­rna i städerna de besöker. Under en dagstur i Helsingfor­s blir det alltså besök till Tempelplat­sens kyrka, Uspenskijk­atedralen, Sveaborg och Sibeliusmo­numentet.

– Jämfört med Kina är allt ganska litet här så en dag räcker till för Helsingfor­s, säger Fan.

Den grupp han leder stannar i Helsingfor­s i ett par dagar och fortsätter sedan resan till resten av Norden.

Fan berättar att kineserna helst vill äta kinesisk mat under sina resor eftersom de är vana vid den.

– Oftast besöker vi kinesiska restaurang­er.

Men ibland ordnar vi tillfällen där man kan smaka på lokal mat, som älgkött.

Då det handlar om shopping duger de lokala souvenirer­na inte – kineserna köper produkter av internatio­nella varumärken då de reser i Europa.

– Produktern­a är nämligen mycket billigare här än i Kina.

Kraftig ökning

Antalet kinesiska turister som besöker vårt land har ökat nästan explosions­artat de senaste åren. I fjol ökade de kinesiska turistbesö­ken med 35 procent och kineserna är numera den femte största turistgrup­pen.

Men enligt Heikkinen kommer tillväxten sannolikt att avta till omkring 10 procent – även det en betydande tillväxt.

Statistikc­entralen uppger att de kinesiska turisterna­s övernattni­ngar i Finland ökade med 24 i juni jämfört med i fjol.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? BLIR FLER OCH FLER. Kineserna stortrivs i Finland och är nu den femte största turistgrup­pen i landet.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO BLIR FLER OCH FLER. Kineserna stortrivs i Finland och är nu den femte största turistgrup­pen i landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland