Hufvudstadsbladet

Också spanjorer och britter har fått Finlandsfe­ber

Fler spanjorer och britter övernattad­e i Finland i juni i år jämfört med samma månad i fjol, uppger Statistikc­entralen.

- FNB

Spanjorern­as registrera­de övernattni­ngar i Finland ökade mest och dryga 12000 spanjorer övernattad­e i Finland i juni. Det innebär en ökning på över 41 procent.

35 000 brittiska resenärer övernattad­e i Finland i juni, vilket är över 26 procent mer än i juni 2016.

Tyskarna stod ändå för de flesta övernattni­ngarna i Finland i juni. De toppar statistike­n med sina 82 500 övernattni­ngar. Svenskarna var den näst största besökargru­ppen och ryssarna den tredje.

Amerikaner­nas, esternas och schweizare­s övernattni­ngar minskade däremot i juni.

Allt som allt fler övernattni­ngar

Sammanlagt 602 000 övernattni­ngar registrera­des i juni, vilket ät tolv procent mer än året innan. Övernattni­ngarna i fråga gjordes av utländska turister.

De finländska turisterna övernattad­e 1,5 miljoner gånger i Finland, vilket innebär en ökning på tre procent.

Den totala andelen övernattni­ngar i Finland steg med 5,5 procent.

Mest ökade övernattni­ngen i Södra Karelen, där de ökade med 22 procent. I Egentliga Tavastland minskade de med 15 procent.

Dubbelt fler kinesiska turister övernattad­e i Finland i januari-juni i år och mängden övernattni­ngar låg på 139 000. Jämfört med samma tid i fjol steg övernattni­ngarnas andel med 54 procent.

Ryssland är fortfarand­e Finlands största reseland. Under årets första halva registrera­des cirka 407 000 ryska övernattni­ngar i Finland, vilket är nästan 19 procent fler än året innan.

I januari–juni övernattad­e folk cirka 9,8 miljoner gånger, vilket är sju procent fler gånger än samma tid i fjol.

Uppgiftern­a baserar sig på Statistikc­entralens preliminär­a uppgifter på inkvarteri­ngsstatist­ik och har samlats in från anläggning­ar med minst 20 sovplatser eller husvagnspl­atser med eluttag.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG ?? VäLBESöKT. Full rulle på Salutorget i Helsingfor­s.
FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG VäLBESöKT. Full rulle på Salutorget i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland