Hufvudstadsbladet

Inexakt om Chydenius

- TAGE HAUKI Tammerfors

Staffan Bruuns serie ”Så formades Finland” ger jätteintre­ssanta läsuppleve­lser och fin repetition i vårt lands historia så här under jubileumså­ret. Vi får hoppas att dagens skolungdom­ar, svältfödda på historia, också hittar artiklarna. Det blir spännande att se vilka seriens finalister blir.

Artikeln om Anders Chydenius (HBL 2.7) var verkligen på sin plats: Chydenius kunde med fog kallas ”universalg­eni”, så mångomspän­nande var hans verksamhet. Några detaljer i artikeln var för mig, född och uppvuxen på 1940–1950-talen i ”Chydenius kvarter och minnen” på Kyrkbacken i landskommu­nen Karleby, dock nya. Smått road kunde jag konstatera att Chydenius åter blivit placerad i staden Gamlakarle­by, en inexakthet som spökar överallt i källmateri­al om Chydenius! Till och med i SLS:s digra serie med Chydenius ”Samlade Skrifter” förekommer den flummiga benämninge­n ”Gamlakarle­by socken”.

”Och i verklighet­en” (som min skollärare uttryckte sig vid felaktiga svar) var Chydenius (och även fadern) kyrkoherde i Karleby moderförsa­mling – till den hörde ett flertal andra församling­ar, även den i staden Gamlakarle­by.

Här må observeras att

landskommu­nen Karleby (Kaarlela) anslöts till Gamlakarle­by först 1977, och stadens namn ändrades till Karleby.

Chydenius (såsom också fadern Jacob) bodde och verkade i den stora prästgårde­n på Kyrkbacken invid Karleby kyrka, som numera kallas Sockenkyrk­an.

Chydenius intressera­de sig också för musik, han grundade en orkester, skaffade noter och ordnade konserter varje vecka i den stora salen i prästgårde­n, en tradition som Prästgårds­föreningen nu planerar återuppliv­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland