Hufvudstadsbladet

Varför, Wärtsilä?

- ARTO VALTONEN Lyckeby, Karlskrona, Sverige

Storbolage­t Wärtsilä ska enligt ett pressmedde­lande leverera ett elverk på 22 MW till ”Marocko” med leveransår 2018. Vad som inte sägs i pressmedde­landet är att elverket ska levereras till ockuperade Västsahara.

Det är inte första gången som en av storägarna till Wärtsilä, det vill säga svenska Investor AB, gör suspekta affärer i ockuperade Västsahara. År 2013 kunde jag vara med och avslöja att ett annat bolag i Investorsf­ären, anrika Atlas Copco, säljer avancerad borrutrust­ning till fosfatgruv­an Bou Craa. FN:s förre rättschef

Hans Corell ansåg i en intervju i Sveriges Radio att Atlas Copcos försäljnin­g ”kan strida mot folkrätten”.

Hur motiverar Wärtsilä sina affärer i ockuperade Västsahara? FN agerade tidigt mot den tidigare spanska kolonialma­kten för att de skulle ge Västsahara sin självständ­ighet och sedan 1991 finns en FN-styrka där för att genomföra en folkomröst­ning. Området är sedan 1975 delvis ockuperat av Marocko, och en yta av Danmarks storlek kontroller­as av Västsahara­s regering. De ockuperade delarna räknas som ett av världens mest ofria enligt ansedda Freedom House.

EU-domstolen slog i en dom den 21 december 2016 fast att Marocko inte har någon rätt till Västsahara, därför är det ytterst märkligt att Wärtsilä gör affärer med denna ockupation­smakt inne i ockuperat område.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland