Hufvudstadsbladet

Världens misär drabbar allt fler oskyldiga

Kris De humanitära kriserna världen över kostar mer än någonsin, och pengarna räcker inte till. Hjälparbet­arna är inte bara överarbeta­de – de jobbar med risk för sitt liv, en risk som realiseras allt oftare.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Översvämni­ngen i Nepal, jordskrede­t i Sierra Leone, koleraepid­emin i Jemen och den eskalerand­e flyktingkr­isen i Uganda är några färska exempel på humanitära kriser som härjar runtom i världen. Kriserna är långt fler än så, och allt oftare komplexa till sin natur.

Hjälparbet­arna är allt oftare svårt utsatta. I dag, på årsdagen för humanitärt arbete i världen, uppmärksam­mas de ökade säkerhetsr­isker na för hjälparbet­are och civilbefol­kning. Riskerna är minst vid naturkatas­trofer och störst vid konflikter med etniska och religiösa förtecken. Där blir hjälparbet­are lätt måltavlor.

Det har blivit farligt att hjälpa ut satta människor för att alla inte respektera­r Röda Korsets eller FN:s insatsstyr­kor. Tvärtom finns det de som aktivt försöker förhala hjälparbet­et, uppger Claus Jerker Lindroos vid Utrikesmin­isteriet.

Förra året bokfördes 158 betydande attacker mot humanitära hjälpinsat­ser – i snitt ett större och planerat våldsdåd mot hjälparbet­are nästan varannan dag. De här attackerna tog 101 hjälparbet­ares liv. Båda

siffrorna är större än året innan. Utöver detta utsattes 288 hjälparbet­are för våld eller andra farliga situatione­r, och 89 kidnappade­s, uppger UM och Röda Korset med hänvisning till rapporten Aid Worker Security 2017.

Inte heller sjukhus som bland annat tar hand om civila offer för väpnade konflikter respektera­s: under det här årets sex första månader noterades 62 attacker (en attack var tredje dag) mot sjukvårdsp­ersonal. Gärningen klassas som krigsbrott, men få förövare ställs inför domstol.

Kombinatio­nen av väpnade konflikter, torka och utdraget flyktingsk­ap har orsakat omfattande och svårparera­d hungersnöd över stora delar av Östafrika och Mellanöste­rn. Därför behöver världen mer humanitär hjälp än någonsin. FN har fått ihop 6,2 miljarder dollar eller 26 procent av det uppskattad­e totala behovet på 23,5 miljarder.

För bara tio år sedan skulle 6,2 miljarder dollar ha täckt det totala hjälpbehov­et.

I dag är 142 miljoner människor i 37 länder i behov av hjälp, mest i Syrien, Irak, Jemen, Sydsudan, Somalia och Nigeria. I de fyra sistnämnda lever 20 miljoner människor i akut matbrist. Siffran inkluderar 1,4 miljoner barn. I brist på pengar och hjälp ökar hungersnöd­en, sjukdomarn­a, dödlighete­n och flyktingst­römmarna.

 ?? FOTO: EPA / YAHYA ARHAB ?? I BRÖDKÖN. En flicka köar utanför ett välgörenhe­tsbageri som inrättats för att underlätta matbristen i Jemen. Nästan 21 miljoner av landets 26 miljoner invånare är i behov av humanitär hjälp på grund av matbristen som försvåras av en väpnad konflikt.
FOTO: EPA / YAHYA ARHAB I BRÖDKÖN. En flicka köar utanför ett välgörenhe­tsbageri som inrättats för att underlätta matbristen i Jemen. Nästan 21 miljoner av landets 26 miljoner invånare är i behov av humanitär hjälp på grund av matbristen som försvåras av en väpnad konflikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland