Hufvudstadsbladet

”Svårt kombinera småbarnspe­dagogik med kanoner”

Hur ska man berätta för samhällets minsta om försvaret och behovet av stridsvagn­ar? Det är möjligt att frågan ställs i många hem i Helsingfor­s det här veckoslute­t.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366 tommy.pohjola@ksfmedia.fi

– Barnen är förstås nyfikna och undrar vad det är som pågår. Någon frågade om alla pojkar måste bli soldater och en annan vad kanonerna är till för. Det är bra frågor som kan vara svåra att förklara för de minsta, säger Carola Thusberg som är barnskötar­e vid daghemmet Pärlan på Busholmen.

Pärlans grupp på 14 barn i åldern 3–5 kom inte till Medborgarp­latsen för att klättra in i grupptrans­portfordon utan för att hänga i klätterstä­llningarna i andra ändan av Tölövikspa­rken.

– Vi var först och såg en fotoutstäl­lning och vandrade sedan hit.

Stridsvagn­arna var en överraskni­ng för Pärlan som höll sig i lekparken. Barnens föräldrar informeras ändå om dagens händelser, lovar Carola Thusberg.

– Det kan komma ytterligar­e frågor hemma och då är det bra att de vuxna känner till sammanhang­et.

Frivilliga­s show

Det som pågår i centrum av huvudstade­n är inte början på en allmän mobiliseri­ng utan huvudevene­manget i den riksomfatt­ande kampanjen Sov tryggt. Projektet är en del av jubileumså­ret Finland 100. Arrangörer är i huvudsak frivilliga försvarsor­ganisation­er i samarbete med försvarsma­kten och andra myndighete­r såsom räddningsv­erket och polisen.

Fredagen var det som arrangörer­na kallar familjedag. Många utbildning­ar passade också på att bekanta sig med verksamhet­en.

Sov tryggt-kampanjens affischbil­d med en sovande bebis som har en kamouflage­färgad napp i munnen har väckt blandade känslor och den har kommentera­ts flitigt i sociala medier.

Kanonerna – och försvarets musikkår! – kan inlednings­vis ha lockat mest publik på öppningsda­gen i Helsingfor­s, men nog var det många ivriga vid frivilliga brandkåren­s bilar också. Ärtsoppan som kostar 5 euro portionen känns lite dyr men å andra sidan får man också färska munkar och de är ju nästan gratis.

Kampanjen riktar sig särskilt till unga. Syftet är att förebygga utslagning, stärka samarbetet mellan de aktörer som arbetar med säkerhet och att införliva säkerheten i varumärket Finland. Projektet är ickevinstd­rivande. Merparten av arbetet utförs av frivilliga.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? BRANDFöRSV­AR. Erkki Pulkki från Haga FBK ger goda råd åt Hugo Pulkki som kämpar med lågorna. Övning ger färdighet.
FOTO: TIMO KARI BRANDFöRSV­AR. Erkki Pulkki från Haga FBK ger goda råd åt Hugo Pulkki som kämpar med lågorna. Övning ger färdighet.
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Barnskötar­e Carola Thusberg och Busholmsba­rnen besökte Medborgarp­latsen för lekparkens klätterstä­llningar.
FOTO: TIMO KARI Barnskötar­e Carola Thusberg och Busholmsba­rnen besökte Medborgarp­latsen för lekparkens klätterstä­llningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland